水尾先入咗CS點算好

16 回覆
2 Like 17 Dislike
以前聽人講讀CS有手有腳 fg已經30k
而家已水尾 18k都唔知有冇
想轉行可以做咩?
奉勸dser唔好揀CS
警察Gigi
我是做了 IT 行業已經第 14 個年頭, 都快 35歲了, 我有 CS Degree, 已outdate的 .NET 2.0的MCAD, MCSA for Server 2003.但我未想比長江後浪走, 最近考了OCP for Java, PMP, 原本打算找一份Manager級的工作, 叫價28K.
但找了個多月都沒有回音, 最後唯有找一份次等的SA工作…都有26K, 生活還算有一個保障.

今天第一日上班, 報到時, HR的妹妹叫我去房坐, 影印我的學歷証明. (對, 是上班第一天才影印…)
我由手提包拿出一堆曾經令我引以為傲的証書.
HR妹妹一張一張地看…見到我的會考成績單, 彷如發現新大陸…
我在想: (妹妹, 你係咪上年岩岩DSE畢業?)
之後再一張一張睇,見到我的outdate MCAD,MCSA, 她提起她的小手, 放在另一個位置.
Fine, 意料中事.
到PMP那張, 她問我: (呢張係咩黎?)
我答佢:( ….Project….嗯….PMP…)
之後佢用同一手勢,放在一邊, 連帶話: ( 呢o的唔需要喇)
呢一刻我深深覺得, IT的專業為何物,

她帶我去我的坐位, 是一個沒有partition, 有如自修室, 跟其他人面對面的工作台.
台上有一部15吋的Dell Mon, 感覺彷如隔世…回到2000年用Windows 98的感覺.
但keyboard跟mouse是filand牌子,在黃金商場賣$40一Set那種.
而且不是全新, 那隻Mouse的Scroll, 用手指滑動的時候, 有如一隻倉鼠玩的轉盤在海中心飄浮的感覺.
Keyboard上, 暗裡藏有不少薯片餅乾碎.
整套電腦似是由仁愛堂等福利部門捐贈出來的.

但順行開機, 進入令人懷念的Window XP, 這個時候,我才明白其實Windows 8.1都不錯.
但…What? 右下角打個大交差, 沒有網絡連線?
問問那位Support大哥, 他說公司是行DHCP,不用set IP的.
那我檢查一下Lan線什麼, 完全沒有問題.
如是者, 我9:30開始, 捐台底, 又捐返上來試試load網頁,ping下gateway ,玩足半個鐘.
Support大哥終於肯放下佢部iphone, 幫我睇睇.

最後佢話條Lan線,夾左什麼Cross cable什麼什麼, 我network方面真係唔熟, 因為Lan線我都是$20一條買的.
什麼RJ45,自己夾頭, 從未需要我做過.

上到網, 開始download Visual Studio express版的ISO.
執執個windows, 較返輸入法,安返7zip, notepad++等等, 大家都應該明我講乜.
兵荒馬亂之際 , Programmer大哥問我:( 呀俊(偽名) 你settle好喇可?)
我望望個VS ISO download進度…33%, 124KB/s , 剩餘時間 54分鐘…
我答佢: (….嗯…差唔多…)

呢個時候Programmer大哥話 🙁 拿, 我俾個project你睇住先…你去share drive…. XXXXXX)
佢再問: ( 你有冇用過node.js ?)
我: ( 冇 )
佢: (咁呀,, 你睇住document先, 你上search “node.js document” )
佢仲要一隻一隻英文字讀出黎, 驚我唔識串”document”….咁我照住佢打…..
呢個時候..佢突然..
佢: ( 呀….俊 , 你俾隻mouse我)
咁我俾佢, 以為有咩野要搞.
佢熄左我個IE9 , 起start menu開chrome, 重新search一次…
佢話: ( IE9 好多野唔support, 用chrome…)
我心諗 ,我用firefox 3時, 你仲睇爆旋陀螺喇細佬.
我見你咁心急, desktop見到乜就用住先喇.
唔講我仲以為自己做junior programmer…

一直都沒有人跟我說話….無他既,一個三十幾歲既中年人, 竟然跟自己爭飯食.
起佢地心目中我係死人霸生地既死老鬼….自己不受歡迎…
到12:45pm時,我驚覺office好似冇乜人,,,原來12:30am已經放lunch….
沒人提我,沒有什麼welcome lunch…我出office時已經1:00pm…
唯有去附近7-11, 買一盒星洲炒米,,,一包維他奶….起7-11企起度食…
但求1:30pm前返到公司…..
又乾又韌既炒米, 每一啖放入口, 都有心如刀割….
虎落平阳被犬欺…每一口米粉, 都是我今早受的屈辱才有得食….
為生活…我可以忍…

十年前, 我讀CS Degree要求係AL 至少兩個A, 今日, 曉自己沖涼就讀得.

如果我當日不是做 IT, 而係做地產或金融業, 我而家不會起度出post.
我奉勸大家, 千奇不要做 IT.
你今天熱腔熱誠寫 Android 寫 IOS App, 咁十年後呢?
你有信心你一定夠運做到 Management grade 嗎?
還是同我一樣三十幾歲, 用腦過多,頭髮都開始地中海, 但仲要寫 code, 同時被新一代後生仔奚落?
而家做金融地產都係含撚。
呢篇嘢真係由讀書到出嚟都仲睇緊
人生有得重嚟一定唔會再做IT

你女友
ibank男

今晚, 你已經係第N晚無補水屈響Office開始改program, 陪唔到你將結婚的女朋友晚飯.
女朋友見你咁忙, 就應了某位已經投身iBank的舊男同事邀約,
去佢中環Soho的studio flat食Home Made特色義大利菜.

7:00pm,
你聽著Team Member介紹由佢專程由MSDN親手下載回來的Code Sample;
你女友聽著iBank男介紹佢專程由意大利親手帶返來的頂級風乾火腿同紅酒

7:30pm,
你同戰友Brainstorm個database點改, table building的關聯性, 渣住杯咖啡講到眉飛色舞
你女友聽著iBank男講述公司去泰國 team building的搞笑野, 渣住紅酒笑到花枝招展

8:00pm,
你喝著今晚第三杯咖啡, 一路等成堆Program compile, 一路看著波多野結衣的日文Blog看到面紅耳赤
你女友喝著今晚第三杯紅酒, 一路等個黑松露resotto出爐, 一路聽iBank男講佢同女同事的flirting過程聽到面紅耳赤

8:30pm,
你戰友盛讚你用天藍色的Style, 很User Friendly的介面;
iBank男盛讚你女友帶天藍色的胸圍, 很User Friendly的前扣.

8:45pm,
你手拿著令人羨慕的Samsung Galaxy S4, 沾沾自喜跟戰友示範3D遊戲的流暢, 還打電話叫外賣, 說話音很清析.
iBank男拿著Vertu Ti, 跟你女友示範Vertu 客戶的私人秘書服務, 還打電話訂樓上的酒店房間, 說話音很清析.

9:00pm
你已經飲左六杯咖啡, 金精火眼wing wing地, 走去後樓梯煲煙差電
你女友已經飲左六杯紅酒, 眉絲細眼wing wing地, 走左去露台看Soho的夜色

9:30pm
你的戰友也來到後樓梯, 搭住你膀頭, 吹開你呼出的煙
iBank男也來到露台, 攬住你女友柳腰, 輕吹她敏感的耳

9:35pm
你的電話突然響起,老板問你在那裡,你話起公司自己個位, 再問你program寫成未, 提你明天上班不可遲到
你女友的電話突然響起, 你問你的女友在那裡, 佢話在家,再問佢做緊乜,佢話有點發燒, 在家休息中, 佢提你佢今晚會很早睡.

9:36pm
你一口含著手中的煙頭, 深深吸一下; 你舒暢的呼出帶咖啡味的一口氣...
iBank男含著你女友的耳珠, 深深舔一口; 她舒暢的呼出帶紅酒味的一口氣,

9:45pm
你回到中央冷氣已關的Office, 上衣已經脫了, 剩下白背心和戰友繼續博殺, 你就如工作專業的好男人一樣, 身體流露出為工作打拼的汗水.
iBank男扶著你女友去到開著冷氣的酒店房, 上衣已經脫了, 剩下白色Lace Bra和iBank男繼續纏綿...你女友就如東莞邪骨的蕩婦一樣, 下體流露出白白黏黏的蜜糖

10:00pm
你興奮的"啊!"了一聲, user interface 終於出到了
你女友"啊!"了一聲, iBank男終於插入了

10:30pm
終於完成了, 你跨坐在座椅凳板上, 讓杯中最後一滴咖啡, 流進你喉嚨深處, 然後滿足的放鬆趴下
終於高潮了, 你女友跨坐iBank男的粗腰上, 讓男根最後一股陽精, 流進她陰道深處, 然後滿足的放鬆趴下

12:00pm
你打電話給女友說你過了很忙, 但很有成功感的一天, 眼神還流出工作上的成功感.

你女友亦說過了很累的一天, 但很有滿足感的一天, 下體還在滲露出iBank男的精液.
宜家已經判哂比某地方做..
全世界判哂比某地方做..

而前我會同後生講,真係鐘意IT就想辦法離開香港去英美加發展
而家就連外國都cut左好多位去某地方(特別係 Junior)
判去果個地方 人地都係再判
但最值錢係人地一年365日/假期
都會有人開工幫你做野
人地真係電話電腦跟身
你話做出來得爛尾 delay 爛曲
其實你搵邊度做都係差唔多 55波
唔好亂用話自己係 IT
香港地換mouse 整printer 砌excel表 先係IT
仲諗住讀返個master 轉行
起碼有機會上左岸先
香港只有醫療或痴住政府既工打得過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞