荃灣細價樓首宗摸貨「炒燶」 炒家持貨20日平手離場、實蝕15萬

27 回覆
15 Like 0 Dislike

全面撤辣後,樓市交投即時轉活,早前荃灣一帶細價樓更獲不少投資者入市,當時市場更預計該區將成為摸貨天堂。不過有最新消息指出,區內錄得首宗短炒摸貨個案,惟屬於「炒燶」個案。據悉,有炒家在20日前以430萬元買入區內翠濤閣兩房戶,惟最新卻以「平手價」430萬元沽出,雖然帳面持平離場,但連同其他使費料仍蝕逾15萬元。

持貨20日即沽 料實蝕逾15萬

據市場消息指,是次成交為翠濤閣1座中層F室,實用面積474平方呎,屬兩房間隔,享部份海景。單位新近以430萬元沽出,呎價9,072元,屬摸貨盤 。另據中銀網上銀行估價,上述單位估價為400萬元,而恒生估價則為428萬元,即最新成交價較估價高出0.5%至7.5%。

據知,該投資者於上月由斥資430萬元購入,持貨僅20日後即以「確認人」身份,將單位以買入價沽出,是次摸貨轉手雖然帳面平手離場,但連同其他使費,料最終仍蝕逾15萬元。

原文網址: 荃灣細價樓首宗摸貨 炒家持貨20日平手離場、實蝕15萬|老貓燒鬚 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1011754?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
paper hand,廢
真正住屋需求
抵死啦,咁嘅時勢都玩摸貨

係買都唔係買翠濤閣啦
又唔近地鐵
又有條大斜路
邊個想每日放工行個條斜路
20日
Strong hold都唔識
2024年玩摸貨? 弱智㗎
蝕15佢走到都算好彩,當拎個教訓
牛逼了
摸貨摸到咁撚柒,返屋企摸賓周啦窮西
肛衰
港爆
1000%俾agent狗老點
20日就賺到經驗
點解要咁快賣?
YEAR OF 燶 冇計
佢睇到由治及興,係等唔到者。
摸貨 ? 我反而覺得係on9計唔掂數 做唔足mortgage走佬止蝕
柒撚到
400幾萬都做唔到mortgage 塞返入老母閪算數啦

不過實有樓好話人哋可能十間八間唔志在呢
廢淡
好明顯連登啲AA自己摸貨
炒家係咁架啦可能見個市咁快減熱,又無啦啦吹緊唔減息可能再加息咪拿拿林賣囉
傻鳩嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞