葉劉淑儀指倫敦經貿辦作用不大:反中亂港政客點講都冇用

38 回覆
17 Like 5 Dislike
身兼行政會議召集人的新民黨立法會議員葉劉淑儀,在審議政府財政預算時續關注駐海外經濟貿易辦事處開支。她今早在立法會特別財委會上指,倫敦經貿辦過往因英國是「宗主國」,故有一定重要性,但今日英國的「反中亂港政客點講都冇用」,質疑是否需設19個人手。

葉劉淑儀在提問中問及14個駐海外經濟貿易辦事處開支,商務及經濟發展局回覆數字顯示,最多人手的經貿辦為英國倫敦,有19人,去年度開支為3350萬,本年預算則為4170萬。人手最少的是新加坡及加拿大多倫多,分別有11人。倫敦的人手為14個經貿辦中最高,開支最高的則為瑞士日內瓦經貿辦,去年度及本年度開支分別為4240萬及5000萬。14個經貿辦的總開支方面,去年度為約4.14億,今年度則為約5.06億。

https://www.inmediahk.net/node/%E6%94%BF%E7%B6%93/%E8%91%89%E5%8A%89%E6%B7%91%E5%84%80%E6%8C%87%E5%80%AB%E6%95%A6%E7%B6%93%E8%B2%BF%E8%BE%A6%E4%BD%9C%E7%94%A8%E4%B8%8D%E5%A4%A7%EF%BC%9A%E5%8F%8D%E4%B8%AD%E4%BA%82%E6%B8%AF%E6%94%BF%E5%AE%A2%E9%BB%9E%E8%AC%9B%E9%83%BD%E5%86%87%E7%94%A8
今早會上,葉劉淑儀指理解瑞士經貿辦開支最高,稱本港為世界貿易組織成員,當地經貿辦需設專家職位。她集中問及倫敦經貿辦,稱過往「叫做係宗主國」,故規模較大,但認為今日重要性已大不如前、「應該冇乜用」,「嗰咋反中亂港嘅政客呢,你點同佢講都冇用㗎喇,佢立場先行」。

當局回覆稱,倫敦經貿辦亦需顧及北歐和新興市場的中東歐的地方,雖然重要性相對上有改變,但當局亦注重歐盟其他市場。就中東歐,當局稱目前由三個駐歐經貿辦包括德國柏林及比利時布魯塞爾,認為目前的工作安排合適。

葉劉淑儀則表示不解,指倫敦經貿辦顧及愛爾蘭及北歐尚可理解,但當局已在歐洲本土設有兩個經貿辦,認為倫敦經貿辦「冇可能睇中東歐吖麻」,認為並不合理。
點解經貿辦大多都駐晒係西方文明國家既城市?唔見駐金邊、駐德黑蘭、駐開羅?
就係想搬
鋪定落台階
她集中問及倫敦經貿辦,稱過往「叫做係宗主國」,故規模較大,但認為今日重要性已大不如前

中國自古以來一直擁有香港主權,英國只係侵略者,點會係宗主國
講得好!
駐經辦:我屌你啦葉劉,即係話我可有可無
柒婆話係人生最美好時刻喎
而家係我飛你唔係你飛我
既然作用不大 咁就要關閉佢啦 中國香港政府財赤 慳得就慳
依家褲房水乾呀?
啱呀,點講都無用
話緊你班獻世派愛國者,同官
點講都救唔返
葉劉停經辦
閹完做死大監,就聲大大話自己副嘢早就無lun用㗎啦!
咁點解之前美國果堆經貿辦俾人點名又要咁大聲反對
賣魚蛋燒賣就ok啦
快啲關晒佢,去北韓,伊朗,阿富汗,委內瑞拉,俄羅斯開辦事處
希師奶
「嗰咋反中亂港嘅政客呢,你點同佢講都冇用㗎喇,佢立場先行」。

咁平時d星星文呢?
支持撤銷左佢
裁左d人

照姐姐講,班人根本無野做
浪費公帑
其實葉劉都無野做
去伊朗搵生意好過
應該大力裁撤舊架構,集中火力開王子招商辦
依家唔係你趕我走,係我自己走!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞