[22]大排檔小炒 爆炒鮮魷

21 回覆
17 Like 10 Dislike

爆炒鮮魷
去食大排檔好多時大家都會叫一啲鑊氣小炒,魷魚都算係一個唔少人會揀既選擇。今次同大家介紹一個簡單既做法,係屋企都可以炒到一碟似樣既小菜黎頂一頂癮

材料
魷魚 2條
蒜蓉 4-5瓣
指天椒 2條
芫茜 2-3條
紹興酒 1湯匙

醬汁
鹽 適量
黑胡椒 適量
蠔油 1湯匙
豆瓣醬 1湯匙
豉油 1湯匙
老抽 1湯匙
糖 1茶匙

做法
1) 將魷魚洗乾淨, 首先將魷魚筒入面既一大條軟骨拎走
2) 再用廚房紙撕去表面既薄膜,抹去表面所有黏液,再切成約1cm 既圈狀
3) 將蒜頭切成蓉,指天椒切碎,芫茜亦切細備用;醬汁部份材料預先撈勻
4) 用中火開鑊,放入所有魷魚,用白鑊將魷魚烙香表面,然後拎起
5) 繼續用中火加入少少油,放入蒜蓉,指天椒爆香
6) 先倒入紹興酒,再倒入撈好既醬汁炒勻
7) 轉做大火,將所有魷魚倒回鑊中,再加入芫茜,炒30秒左右後即可上碟

BLOG: http://bit.ly/cheftoby
IG @ hkchef22
冇鑊氣,家用爐頭唔夠猛火,做唔到爆炒效果

芫茜一睇就知唔新鮮,加落去會有陣霉味,冇芫茜既香味

配料太少,魷魚本身無味,要靠配料,一睇就知唔好食

隻碟不予評論,大家品味不同
點解會加臭茜,扣分啦
所以都係話屋企頂住癮, 點都做唔到出面個效果

咁你睇錯, 圖入面果D唔係芫茜黎,因為屋企有人唔食所以用左其他香草代替

魷魚淨係撈個醬汁已經好好食
4之後唔洗洗獲?
你果D似火箭菜,沙律菜黎冇香味架喎點會拎黎頂莞茜
好耐冇見,留名跟進
樓主好耐冇見~ 鍾意睇你食譜

上面啲人咁mean嘅 好心分享食譜都要比人批評
咁樣叫爆炒 配料咁少
依排懶左
唔緊要
啲連登仔係咁
爆炒是烹飪方法中炒的一種。 使用小塊脆嫩原料,先在油鍋用旺火快速加熱至斷生,撈出後加輔料、調料急炒。 按使用的輔料不同又可分為醬爆(用黃醬或甜麵醬)、蔥爆(用大蔥或香蔥)、芫爆(用芫荽)、辣爆(用辣椒)、清爆等

from wiki
好心還好心但人哋有冇講錯先

個巴打又冇人身攻擊又冇講粗口,純粹係煮餸角度嚟講,咁都唔得?

講真煮嘢食要不停改進先會進步,嗰個巴打又唔係惡意批評
魷魚快熟
可等爆香配料才落鑊
待目測9成熟時埋芡
上枱就剛剛好僅熟
無錯
所以我都唔介意
炒蜆得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞