你有冇長輩係無結婚生小朋友,佢地過成點?

41 回覆
27 Like 14 Dislike
我見有d都好慘
有仔女個d就算唔係一齊住都起會打下電話
有咩事幫手做下 起碼約睇醫生呀屋企電視睇唔到個d都有人幫手搞
不過我個人接受唔到養兒防老
正常幸福家庭長大都會好好地照顧返父母
唔付出純粹養兒防老個班就另一回事
介紹你uncle俾阿姨
香港社福界?
獨居老人香港算係咁啦
有長者津貼有人送飯
真係無錢走去R大把野申請

Btw
到交稅就牙痛咁聲
又要求福利同交重稅地區比較
過得幾好,間中去下旅行,一個人咩都唔洗交帶,話走就走。有咩病痛屋企有工人姐姐照顧,兄弟姊妹又有照應
佢地好多都六張幾,最大分別真係病左冇人睇,兩公婆相依為命,除非本身有細佬妹。同埋老左好多野學唔黎易脫節,有仔女果d 就識多d 後生野。
uncle去開邊度叫雞
~60 , 阿叔,無結婚,無仔女

做咕囄,仲未退休,得閒行吓山,一年去幾次旅行
5x歲 結左婚 uncle auntie 一個姜糖 一個波板糖
遠房有幾遠? 遠房你哋都咁幫手,真係唔話得。
但係咁樣自己會唔會太辛苦? 個個親戚有事你哋都走去搞?

佢爽左幾十年唔洗養小朋友,到頭來真有遠房親戚幫自己養老,人生贏家
好彩有你地
我五十幾,結咗婚,冇仔女,暫時OK
有社工會幫佢搞架啦!隨時搞得好過仔女搞!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞