如果國民黨贏咗內戰或留咗喺中國南方,你覺得......

61 回覆
4 Like 16 Dislike
國民黨係咪敗在宋蔣兩家
根本唔會贏到,就算贏到。結果走線都係一樣,命運黎
歷史無如果
但係歷史有連登
如果夏娃食左條蛇無食禁果…
香港會好好多
係國民黨軍閥個個都想做皇帝 表面聽中央政府 實際上同戰國一樣 鬼打鬼人民條命賤過地底泥
捉壯丁去當兵通常有去冇回頭 所以以前支那人生多d人除咗可以多d人落田做嘢之外 都係可能因為咁防止絕後先生多d

先俾共慘黨有機可乘

國民黨應該由李登輝下放權力開始令台灣做起黎

到時香港就無得發國難財,經濟起飛去曬廣州上海
香港會唔會係「廣州外港」
除左班軍佬,南京政府都腐敗
蘇維埃本身唔夠打,唔係點會大長征
係 好似都係民主國家必經過程 貪污之後大改革 政黨輪替 遊行市威 歌舞昇平 唔似某大蟈只求穩定 蟈家安全 到無脈搏咁
陳冠中?
唔會贏到

中共贏到唔係偶然
講大話中共係世一
中共創造一個好美麗的遠景比你, 即係一個窮小子追, 但肯全心全意為你, 唔似你前夫又打女人, 又賣你落火海
大中華膠到而家仲鬧緊李登輝
中華民國香港市會喺中國排第幾
挑你老味 其實佢可以延續蔣氏統治方式世襲或傳俾親信 自己做太上皇 好似普京咁 因為始終 蔣氏傳俾佢 受命於天 自己以後點玩都得

但佢冇好似某強蟈領導人咁上任後不斷剷除異己 加固權定

反而無自私改制 放權自己做示範玩埋一份 體現民主
中國人第一位民選總統 李XX
國民黨咪又係西, 睇返二二八就知
可以肯定就係香港英式美學
會變成民國美學
台灣啲舊區

//
二戰香港重光後,1947年時任寶安縣長的林子俠向外交部駐兩廣特派員郭德華建議恢復九龍城設治,並設民選鎮長,同時為承認九龍為永久割讓地以向英國示好,在城內設「中華民國駐香港總領事館」,但遭港府拒絕。
//
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%AF%A8%E5%9F%8E

有機會真係唔收翻都唔奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞