東涌線明明會經過馬灣,點解唔喺馬灣整個港鐵站?

41 回覆
1 Like 22 Dislike
白石角
而家睇返其實誤解咗你講嘢
如果而家先加站就正如你第二點所講會塞車

Structural Limit係汲水門各方向x1 馬灣各方向x1 然後青馬大橋各方向x1
所以成個青嶼幹線上限係同時放到6班車喺條橋度
#TheForgottenMTR・機鐵全線四線只係以訛傳訛? https://www.facebook.com/PNUTCreations/posts/pfbid0SDFuSsqpJvMMa5HsouPS9DfWkySG54BJJ92WdnbC3swV35RKoj4mvdAB1KwXUQcXl
港口及機場發展策略未決定咩形式後,假設複線嘅可行研究已經指出要起馬灣站要就雙複線,但冇建議過要起馬灣站。當時馬灣係有大嶼山方面嘅較急彎全方面交匯處,下面有巴士站之類。
青嶼幹線當時都係以複線設計。另外中英爭拗成本係再之後,應該係集中青荔段同九龍段。可行研究只有額外講大嶼山陸上段可以雙複線。
維港過海段係畀東九龍線,由於香港站移至交易廣場令到隧道太近林士站,只可以駁西營盤站。即使東涌綫先駁轉車容量低至危險程度嘅林士站,日後亦需同機場快綫共用,梅花間竹隔班以香港站總站連接中環同北港島線。
明白晒
不過就算冇structural limit
始終段路係雙線
東涌綫要停站的話一定會阻埋機場快線
所以樓主嘅異想天開基本上不可能
所以我咪話限制唔係structural limit
欣澳站附近有幾多人住
呢個唔計啦,迪士尼經濟效益已經屌打
港島延綫嗰三個站全部喺地底超過100米
門面理由係咁講
真實原因係唔想你同深圳當時岩岩落成既黃泉機場競爭,只係深圳當時發展中,香港人睇唔出深圳既親生仔地位係幾大,深圳係中共既南方基地
依家都係冇開放空域畀香港機場, 第3條跑道用黎降落
而家睇番大嶼山全段都應該要雙線化
當初嗰三個站
全部𨋢要符合消防條例你知唔知搞左幾耐
要額外去起幾多防火措施你又知唔知
而且呢
你所講嗰三個站都有至少一個出口唔駛搭𨋢

請問你所謂嘅馬灣站唔搭𨋢可以點?
空中跳傘?
同埋呢
全香港最深車站
aka香港大學站
都係得70米

想問樓主邊個站係超過100米?
只要堅持愛國者治港,一切都有可能
買珀麗灣個陣一早知得船同邨巴,唔會有鐵喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞