入嚟講下租樓點樣平衡開支

47 回覆
2 Like 16 Dislike
點解要租樓,住屋企唔好咩,做咩要幫地產商
D錢放哂定期,銀行幫我交完租,我仲有錢落袋
咪就係因為有你呢d on9仔 所以 (部分)香港d女唔洗分擔租金
買美債輕鬆收息夠比租有突
唔超過家庭月入1/4或1/3
我無買樓
我既租金有70%都係用息比
你呢啲咪叫羊牯
岩嫁啦 呢啲女你溝曬佢就岩唔好出嚟害人
由佢啦,傻閪冇藥醫
原來你真係ff撚冇料扮四條 租8萬樓得返2萬可支配收入 點樣維持到生活水平 同啲女食餐飯都去左兩千 咁平時係咪要捱兩餸飯
銀行定期啲息都夠我租樓+車位
要多謝供供無私奉獻
2萬蚊淨係拎黎食飯交水電費都要兩餸飯??
你條公屋狗月薪有冇2萬
9up都唔好咁離譜
點10萬收入 8萬租樓
租8萬樓 一個月唔使請鐘點?買野用cheap貨 朋友上黎gathering 支酒叫佢地夾返錢?
係咪平時窮慣 使兩萬叫好多
條友癡老母公屋住到癲咗佢真係唔知自己住要幾多皮費
搵多啲錢囉 一係搵個肯同你夾份嘅另一半
唔通租2萬蚊樓 仲嘥錢請鐘點??
有咩朋友會上你個納米開放式租盤飲酒
https://hk.centanet.com/findproperty/list/transaction?q=962ca096a10
19k-21k 5年內新樓 租務成交

自己了解下係香港20k
可以租到咩size既新樓

舊樓都已經唔睇
笑死 500呎???ching你住開公屋 500呎好大???
不如你去了解下 20年樓齡以內 8萬可以租幾大
我無講過「大」字 唔好老屈
不過500呎 係香港黎計呢
納米唔納米唔同你討論
但肯定唔係開放式

咁請問20k 點「納米開放式」?
連凱旋門最細單位都租唔到 講經咩
大把公屋傻閪月入20-30k
一個月洗萬幾2萬玩車改車都係咁啦
咁都好討論 人地鐘意大咪大囉

你見到人地表面光鮮又未必好有錢
你見到班垃圾公屋狗低調內斂
平時仲好慳 著UNIQLO唔煙唔酒唔賭
咪又係咁撚窮 月入萬幾蚊玩車玩音響玩攝影
有咩離唔離地???
咁20k係咪只能租「納米開放式」?
我係針對緊你話20k租「納米開放式」黎問你

無同你討論緊其他咩凱旋門 離地 玩cheq
*玩音響玩車 etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞