懷孕原來唔易 (2)

52 回覆
16 Like 0 Dislike
以前上連登都係睇無聊野不停碌mon
估唔到上個post咁多人認真留言

呢排老婆再做IVF好大壓力所以先上黎圍爐取下暖
冇諗過咁多人留言分享懷孕IVF經驗同建議
睇到之後個人安心左好多都知多左野
多謝你地

希望打算做人既巴絲順順利利
支持生又好反對生都好
要好好珍惜眼前人呀!
最後祝各位巴絲做人成功
老婆同BB都要加油呀

舊post: 懷孕原來唔易..
https://lih.kg/3676392
Ryan 從來不易
這點你我早已知
有歲數未
收手積福啦
你兩公婆咁老仲堅持想生
係咪要生個sen先開心
個b寧願無心跳都唔想做你個仔
連個天都叫你咪撚害人
香港好多你呢啲人,人云亦云。
聽到網上啲人話唔應該生仔就當咗喺真理睇得多開始覺得覺得生仔就有問題嘅人先係唔理性。
食牛油果 雞蛋
長胎

祝有好消息
生b只係第一步
生完先黎料
一生完就要諗佢點出國
想一家人齊齊正正又要搞移民
一關過完又一關
多謝

老婆以前超鐘意牛油果
但有左之後口味轉晒
要不停搵其他野比佢食
不停google咩食得咩唔食得

其實唔只口味
連聞野都唔同左
成日話行近我就覺得臭
明明啱啱先沖完涼
ryan 真係好難..
日日玩尿 隔個禮拜睇中醫
絕對明白每次見到姨媽黎既失望
正常男女點難1年都生到啦。
我睇research男既不育率只係7個%,
女既飲少d酒,生活定時,唔好飲咁多高科技合成飲品,已經好好多

班女又唔做運動,一個禮拜先扑一次,梗係難啦
生黎無哂自由真係唔知為乜
寧願二人世界自由自在鐘意放假去旅行就隨時去
入黎睇吓個2全部變返正常連登仔口吻
樓主如果可以就報下BB平唔平安
真,依家已經諗緊
唔好理人講乜
最緊要自己做事勿忘初心就得
唔好咁易比人影響到

下星期就照第二次心跳
希望會閃閃發光啦
仲有好多識生唔識教既垃圾家長
搭飛機最撚怕遇到呢啲
等你update 🌞
祝福你地
BB要加油
你就好好照顧老婆
上個post我有份分享人工懷孕經驗,有人問我IVF價錢+中醫針灸既野,但個post爆左我係度覆:

1. IVF價錢: (中環某輔助生育診所) 醫生費每次1-2千,藥+針費用每次幾百到幾千不等,開始前要keep住睇4,5次,做完之後每一至兩個星期覆診觀察情況,會有藥+supplement食,手術醫生費大既3-5萬(第一次會貴D因為仲要取卵),麻醉師費大既1萬,Lab胚胎培植+卵子存倉費2-3萬到,一個cycle落黎12-14萬到,唔包生仔! 所以失敗左基本上10幾萬同沖落咸水海無分別

2. 中醫: 我之前2次IVF唔得,準備做第3次IVF之前有其他過來人教我可以考慮下「中西醫合壁」(有興趣可以google "輔助生育 中醫"了解下先。) 我自己上網做完功課就決定搵左,呢個中醫師係baby kingdom都幾多討論,好多媽媽都有試過,意見都幾正面,佢主要係針灸結合輔助生育,會根據女性既經期,放卵時間等等去協助著床,我個婦科醫生都同意我地可以咁做,最後又真係得左!
香港做IVF成功率比台灣差好多
3個出名既中醫都話我老婆唔會有
食左一年,之後放棄,順其自然
過左幾個月就有左
壓力太大都有影響
都係,聽到中醫咁講真係好驚,仲要唔只一個咁講
偽科學真係唔好信咁多
啱啱check到冇左心跳 唉
上星期有閃 仲以為今次得
結果有左希望又冇左
心很累 但老婆仲傷心
都要撐住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞