有車唔走係咪都要比牌費

25 回覆
0 Like 12 Dislike
我有架車 唔會揸出街
長期擺停車場 即係冇喺道路出現

簡單講係咪完全唔揸 齋擺 係唔洗續牌同保險?
有冇人有經驗

參考完下面都唔知噏乜柒

《汽車保險(第三者風險)條例》(第272章)第4(1)條指明,任何人「在道路上使用汽車,或致使或允許任何其他人在道路上使用汽車」,即必須就車輛的使用者已備有一份有效的的第三者風險保險單。這裡的關鍵詞是「使用」。

《道路交通(車輛登記及領牌)規例》(第374E章)第25條訂明:「任何汽車不得在任何道路上出現或使用,除非該車輛的有效車輛牌照展示如下…」。這裡的關鍵詞是「出現或使用」。

顯而易見,有關保險的和車輛牌照的要求存在差異:
就保險而言,如果您沒有保險,則不能「使用」車輛。
就車輛牌照而言,如果您沒有車輛牌照,則不能讓您的車輛「在任何道路上出現或使用」。

從這兩條條文的措辭來看,或許您可以說:如果您不打算在道路上「使用」或您不會讓任何人「使用」您的汽車,則可以不為該車輛投保。

儘管如此,即使沒有人打算「使用」車輛,只要車輛在任何道路上「出現」,您就必須保持車輛牌照。鑒於「道路」一詞的定義極為廣闊,幾乎包括任何地方,您必須為車輛備有牌照。《道路交通(車輛登記及領牌)規例》(第374E章)第21(1)(a)(ii)條訂明,除非有關該車輛的第三者保單「於牌照生效當日有效」,否則不會獲發牌照。換句話說,只要您繼續擁有車輛,您必須持有有效的保險單。
唔揸出去唔洗牌費,
然後我想揸再續返就得?
驗車先
係,不過兩年都無續就會取消登記,要再重新出牌
都要出到街先驗到車
一係借個T牌揸去驗
一係上拖車拖去驗
驗車加證明中間冇揸過出去
如果唔係會罰錢
唔揸出街點解要牌費
好似劏車場d 車咁,理論上只係一件大型嘅垃圾(收藏)
揸一揸出去無野既
邊會有人check
無事既野永遠都無事,但一有事就…
證明中間冇揸過出去

證明我無做過嘅事
放支腳架影time-lap影到我揸返個日?
唔係證明係申報無揸過
d隧道易通行
狗車好多已經有自動車牌識別
冇牌費 偷車全部一掃到自動彈alert
如果你係唔係都冇牌費,你就唔會掛自己個牌上去啦
你唔出牌一毫子都唔洗比政府
放係廳中間當梳化都ok
假牌冇登記 一樣照追
造得假牌仲會唔會用一個冇登記嘅牌呀,行落街搵架車用佢個 number 咪得,如果係同型號同色車款更加好,過快相衝燈睇張相都未必分到
顯示而家仲用緊塊膠牌去憑光學識別車輛其實都幾落後
喺呢個求其一張 payment card 都有 encryption key 嘅年代
到有個時又話俾人監控嫁喇
呢個易通行其實一樣做到同樣效果
冇牌費最多咪320,
最多咪320
唔洗, 但你遲啲要出牌驗車要拖到出去
影子車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞