教育局隆重推出「羅湖法治探索之旅」

26 回覆
2 Like 48 Dislike
on.cc東網專訊】教育局自2017/18學年起,每年提供約10萬個名額資助中小學生赴內地交流。有報道指當局自上月,5度向學校發通函介紹「薪火相傳平台系列」5個內地交流團路線,前日推出「羅湖法治探索之旅」將安排高小和初中生,參觀深圳羅湖區人民檢察院和人民法院、與當地執法人員交流和聽審,藉此認識國家法治發展,明白權利和自由非全無限制,希望學生可「激發愛國情懷」。

為期一天的「羅湖法治探索之旅」行程,包括參觀人民檢察院和法院、出席法治講座、觀看現場或直播庭審、參觀當地律師事務所,本港學生會跟當地執法人員、法治人員或內地生交流,學習目標包括認識國家的法治發展,希望學生了解所有的權利和自由非全無限制,享有權利時亦附有責任。學習活動將以普通話交流。該交流團設高小、初中兩團,分別在7月2及4日出團,每團名額為30名學生及3名隨團教師。教育局指參加者返港後須出席學習分享會。

教育局上月起至今介紹5個有關內地交流團,將在今年5至7月出發,分別前往深圳羅湖、南京、上海及北京。另外,教育局早前回覆立法會特別財委會的文件顯示,當局今學年已資助72,700名學生赴內地交流,涉7,880萬港元,較上一學年的210萬港元增加超過36倍。而受疫情影響,內地交流活動在2020/21及2021/22學年停辦,至上學年復辦,共有600名學生參加。
法治不過羅湖
香港人唔係參觀香港嘅法院,而係參觀人地嘅人民檢察院真好笑
不如參觀埋美國嘅地區法院呀笨
世界輪流轉,香港人要番中畀學「法治」

以為去羅湖懲教所
新屋嶺
定係缸瓦甫
7,880萬港元
都唔益下香港巿民
我想去周庭去過嗰個學嘢 點解政府唔搞
咁我明白感受到習大大手中溫暖既小朋友啦
佢既求生本能比連登仔高得多
開個周庭之旅咪得囉
係咪可以學點塞紅包同要知應該賄賂邊個官先最事半功倍?

講真香港人好缺呢啲學問。如果會教自己架船失勢應該點自保,同雙規緊果陣可以點甩身,其實絕對值得去。
應該搵馬車做代言人
講法治
教育局入面係咪專搵垃圾做?
冇做過一件合理嘅事
羅湖係冇法治先要探索?
佢講過大陸入冊好難捱
佢捱過2次了
大陸受靶應該要家人比錢先有飯食同埋其他用品
去羅湖睇太監教授性愛技巧
有乜咁出奇,大陸嗰套真係剩係喺大陸先學到
太監教人做愛
留得係香港就預咗
祖國懷抱留港豬值得擁有
普通話交流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞