茶記粟米肉粒飯索價近$80元 網民:「就嚟食唔起!」

208 回覆
112 Like 11 Dislike

有網民日前在九龍城驚現一間茶餐廳門外的餐牌上,一碟粟米肉粒飯竟要價78元,直言「頹飯都賣$78,真係就嚟食唔起」。

該網民在香港討論區以「頹飯 show me your love (粟米肉粒飯)都賣$78 真係就嚟食唔起」為題發文,並上傳了一張圖片,可見一間茶餐廳門外的價錢牌,晚市供應時段為6時至10時,多款碟頭飯價錢介乎78元至79元,跟咖啡或茶,凍飲加2元。樓主所指的粟米肉粒飯售價為78元,直言「我以為我眼花」、「真係就嚟食唔起」、「價值觀崩壞」,結果樓主去了對面的餐廳用膳。

帖文引起網民熱議,「嘩!咁貴」、「有一半係食個租金」、「可能係用西班牙黑毛豬肉粒呢」、「真係自己煮把啦!反正比咗$都唔等如好食!!」、「我已經唔去茶餐廳,又貴又要受氣。」不過,另有網民認為「人哋有冇強迫大家入去食喎??明碼實價生存到,咁證明物有所值啦!」、「呢間响九龍城,品質比起其他茶餐廳係好啲,不過價錢就唔貼地,自行選擇。」
一半係交租
都係等執架啦,當香港人水魚
頹飯都80
吓,聯發吖嘛,幾年前都係呢個價啦喎
燈油火蠟樣樣係錢呢個原因以前會理解 而家真係寧願買返去煮好撚過 出面又貴又要受氣
差唔多啦.兩餸飯都賣70,80蚊
茶餐廳:Show me your love ❤️
30係租
15係人工
10係料
15係水電煤
賺10蚊
良心商家
啲餸有龍蝦鮑魚
有得食咪算係咁
咁都唔執
粟米六粒飯
老老實實, 香港D新鮮豬肉好撚貴
食材來貨貴
最貴係D菜同肉
麥當勞 叫個餐加個包 都接近80
普通茶記咋喎 你估咩高級地段呀? 粟米肉粒要貴兩倍
全部大陸野,仲要豬肉大陸跌價,
點解黎到香港會咁貴
就黎三餐都要過深圳食
改個名叫
慢煮忌廉汁豚肉飯配是日精選配菜
咁就賣貴啲都得啦
茶記會有新鮮豬肉?

基本上所有雞牛豬都係雪藏肉
你估隻豬識自己走去餐廳廚房...?
你唔識食啫
感覺最近依2年物價高左好多

2年前拎200叫食到3餐 2午1晚

依家一日午+晚就冇左200
而家大撚把新界九龍啲噏耷茶記常餐都賣緊6字啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞