422 酒店:不會再有樽裝水 要飲水請自行在房內煲水!客人應自備個人用品

180 回覆
16 Like 307 Dislike
個熱水㷛係俾支那人用嚟洗底褲同埋浸絲襪㗎,真係你飲埋我果份囉
環保之都, 領先全球
玻璃樽水得唔得?
改為可循環使用的膠拖鞋
上手有香港腳就仆街,為環保連衛生都唔理
冇人幫襯就會低調謝皮嫁啦, 反之wo, 咪人礦抵撚死
奧斯酒店營運總監崔定邦說:「主要客人都是自由行或背包客,通常這類客人應大部分,有準備自己的個人用品,而在採購價錢上,亦不算貴得太厲害,所以我們自己會作為成本承擔。」

酒店業 : 自己帶囉 關我鳩事呀, 政府玩鳩你咋
酒店相信客人會理解

咁我都相信酒店老闆理解點解營業額/酒店收入 下降
好多變態房客鍾意嘔喺入面
佢扮貓咪
派罐裝咪得
懲罰來港撚
仲咁撚串添
睇黎酒店業想更加無人黎香港過夜
你咁做即係趕客啦 即係同人講唔好嚟住我地間酒店
冇人嚟香港旅遊你地有份做成
仲有一個鐘
師兄啲Cockney 口音
生意都唔識做😂
由頭到尾都冇諗過真係想環保,只係想「令人覺得佢環保」。
真係環保,就會俾心機搞好個回收系統,唔會藍廢紙黃鋁罐啡膠樽最後一鳩過掉去堆填區啦
正正就係行政部門想慳水慳力咁攞光環,咪諗埋啲屎橋禁呢樣禁嗰樣囉反正話禁乜都只係寫喺法律上面,比起建立一套行之有效嘅回收系統,簡單好多
擾唔擾民呢啲,who fucking cares?總之用膠就唔環保,禁膠就最撚環保
只係想「令人覺得佢環保」<---- 正中紅心

除咗冇發達回收系統配合,更糟糕係用家長式措施/老土方式,去指導本身已有一定環保意式嘅inbound遊客。

就算係好閪嘅,都知塑膠唔環保,但若超老土詳細指導實施方式,即使就範都只會用N種方式對著幹,甚至索性以後唔去XG。

日本臺灣酒店嘅方法更人性化,令人主動唔想用「可慳塑膠」。房有水壺,客可以選擇去自己煲水或用支裝膠裝水。相反,用懵卵家長式指導,去「規範」本身「合作」已經完美解決問題,只能令人更唔想去幫襯XG酒店。

做番個漁港,調理農務國際大都會,可能就最環保。
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞