你係唔係支持環保,但唔支持環保政策?

23 回覆
75 Like 12 Dislike
係 =
唔係 =
我支持各有各環保
你環保你嘅事
關我撚事?
如果環保政策唔能夠達致環保(例如用膠袋笠膠袋先掉垃圾),咁應唔應該支持?
你BAN能哂全部私人飛機遊艇私家車
全世界限定用公共交通
先好逼我用紙飲管木餐具啦屌你老母
教育配套做唔好,講乜撚環保?
十分認同
1. 大家到今時今日仲唔知過膠嘅紙唔可以回收
而市面上大部分產品都係過膠

2. 為左減少垃圾而做多左回收
但係回收桶仲係豆膶咁細

3. 當回收箱擺係鬧市
啲人會照丟普通垃圾、濕垃圾
我自己買外賣,都會叫佢走餐具

食完啲外賣兜,洗到嘅都會洗返乾淨佢,再拎去回收

但依家啲環保政策根本係環保唔到,純粹係搞鳩人生活,或者夾埋政府一齊去搶小市民錢

根本最唔環保就係政府同大財團

我自己平時做開回收,但我都要屌柒班環保撚!屌晒班欺善怕惡嘅冚家鏟老母臭閪
香港講環保只係比機會商家諗計cut cost

仆街乜鳩紙餐具,堂食飲管轉玻璃囉,刀叉用返鐵囉,一鳩掉入去洗咪得,點解要用紙?咪又係唔想洗多件嘢,請個人洗
環保唔應該要為消費者帶來不便,係應該要商户做多步
環保我支持
政策我都支持
但係我唔讚成欠缺足夠配套,流程下,一晚之後就要700萬人跟嘅環保政策
逐個區推行再擴展會好過一次過要全港市民做
啲措施係以而家啲人唔分類回收嚟估計推行時嘅運作,梗係無乜影響
事實係全棟樓啲人一齊3色+廚餘分類
物管公司點樣安排人手去定時或按某個標準去清堆回收筒同埋廚餘機
到而家只係紙上談兵
一時間要全港咁多屋苑一齊做
物管收咗嘅可回收垃圾,回收公司又要定期收集
相關嘅配套又係無諗過
以上係仲未計果堆三無大廈
連有管理公司嘅屋苑都未有足夠配套,流程
就要一夜之間要700萬人去跟?
咪撚戇鳩啦

其實餐具都係配套問題

如果班環保撚係整間公司專做租用餐具
租餐具俾商户外賣用
外賣食完就拎d餐具去回收點回收退返錢
間公司再定時定候運d餐具返廠集中清洗
再重新租俾商户
根本就係以前玻璃樽按樽個做法

如果班環保撚係做到呢個流程出嚟
市民習慣左之後先禁膠咪無問題囉
問題係而家根本無配套就禁
環保撚死全家!
膠水樽又唔禁?
茶,水,呢啲可入紙盒裝,
唔做?唔叫廠諗下?
大大樽油唔用膠得唔得?
幾時要市民習慣唔用廁紙用水喉洗pat pat ?

係要市民食飯都要諗計仔同鬥快
的確,我都讚成先由屋邨/居屋屋苑開始試行(因為呢啲樓宇under政府 好多都裝咗廚餘回收機 同三色筒),根本深水埗好多三無舊樓或單棟色私樓 完全無以上既配套,你叫佢地將廚餘或膠樽扔去邊? 無足夠配套而夾硬去實施個政策完全唔合理
喺屋邨裝多幾部廚餘機/增加三色筒數量,然後喺屋邨試行先 睇下個實際運作/效果 或者遇上咩問題,再加以改善 ,然後先到屋苑式私樓,單棟式私樓,最後到三無舊樓/偏遠村屋,好過你喺全港無任何經驗下硬性一刀切執行 想無混亂都幾難
想學台北果套垃圾徵費,但又唔會安排垃圾車巡遊到你屋企門口

我肯拎廚餘去廚餘機,但係你政府儲埋唔係拎去施肥餵魚都唔知你拎去做乜?養烏蠅?
+1
明明用法例禁即棄膠
就係正苦干預行為
同業界講外賣之後點樣發展由市場決定
根本就係bull shit
拎返去堆填區
其實教港人唔好亂咁浪費本身已經係好成功地環保,係啲弱智環保狗死都要逼香港人上絶路...屌你老母環保狗就係要拎走晒香港人既時間金錢利益自由人權去滿足佢地幻想打飛機既環保理念但對地球根本零效益!
唯一得益係香港商人同政府!
係環保撚迫到人類同地球為敵
教育,宣傳不足
對香港人飲食了解不足,實驗不足。
香港好景既時候唔推,物價高昂,通漲,經濟差,人流少既時候你係度推。
平時打工做野咁閪都俾人屌到拆天夾炒魷,但成班廢物可以繼續鳩推

我甚至懷疑港共係專登整呢啲鳩政要一來令香港人為無聊既野疲於奔命冇力氣理其他野,二來訓練香港人變成聽聽話話既動物
一定又係環保撚收左美國佬錢搞事
環保撚死全家
我最後一代,關我撚事,我鍾意掉膠袋落海
好多香港人是最後一代,留給新香港人去處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞