其實Day trade點樣可以精準捕捉到升浪?

70 回覆
3 Like 32 Dislike
通常我地啲傻散,見到個大升浪出黎既時候,已經係sell the fact
你呢個時候買已經倒v落去
點先可能喺個升浪出黎之前,或者仲處於升浪初段,就可以捉到個買入位?

我自己係睇1分鐘/3分鐘圖

次次都高追左,一買就倒v
細倉玩下practice下都輸左200美

我係買每日升幅最大嗰啲細價股,通常都0.01 - 10蚊既股
其實day trade或者幾日貨仔既swing trade,係咪先係最work既投資方法
https://lih.kg/3670109

之前唔係話好work㗎咩
以為贏到就係有技術?
根本就係你好運
day trade 根本同賭錢沒分別
模型你又沒
本金你又沒
你同過大海嗰堆大叔叫開大開細有咩分別
你係咪有閱讀障礙?
我個標題咪問句囉 叻唔撚切
不如精準咁捕捉下你老細幾時發癲先
睇分鐘圖
你自己都答咗,你一買就倒V,你下次咪掉返轉買囉
2樓個post入面有人話月賺6位數喎,貼埋倉喎
又係好運?😂
咁睇幾多先?
唔好就咁一句judge完就算
可唔可以講睇幾多,同埋點解?
真心希望有有建設性既建議
我調返轉都有丫
都有捉浪底,但捉完就會即刻滅世棍創新低
Vwap option flow 15分鐘圖price action 睇埋個市夠唔夠水
但最緊要都係risk/reward 成日贏少少就走永遠發唔到達
睇幾耐既圖會最好?
15分鐘圖點解要睇?
我成日見到上影線太長就即刻take profit走,所以確實賺唔多
知會唔會教你
睇埋indicator 我常用SAR + MACD +陰陽燭,加埋有6-7成準,再加埋自己set既規矩,唔貪心每日都搵到餐晏仔
贏到錢既方法咪最好
最傳統係3分鐘+15分鐘 再用周/日線劃好key support
Daytrade通常會分注買/食
我發左達再話你知邊個方法最好
有錢齊齊搵🙏
我都係主要睇燭 睇成交量,但唔太sure點set買入價同止盈價
啲爆升細股通常都創新高,而且以前幾乎冇乜成交,所以冇乜key levels好參考
MACD聽人講係滯後指標,所以都冇咩參考

其實我都係6成勝率左右,但真係賺唔多,但蝕就蝕好多
我細倉玩,所以通常都直接all in
半注既話扣埋手續費 贏都冇咩錢賺
反正估錯方向都係止蝕算,都唔會溝
想賺快錢,第一件事就係讀書先,
day trade根本唔算投資
你睇5mins可能係跌浪,但只要將時間拉得夠遠,所有指數都係升浪
歷史説明指數長遠會係升,所以先會有人投資,唔相信歷史嘅人根本唔應該買賣任何股票,因爲所有嘅投資策略都係用歷史數據去證明係work
講完,你可以去讀書啦
真,可能一星期俾你贏足4日,但係一日輸就嘔返晒甚至嘔突,依家我都喺度檢討緊止盈同止蝕個位點定
btw
燭黎講,有冇啲咩好indicative既燭係進場訊號?
聽日開始升返
聽朝好入貨

講我就講撚咗架啦
老老豆豆 Daytrade 唔做Algo 係無得玩
係要學下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞