英文點先叫好

25 回覆
3 Like 9 Dislike
今日幫朋友代課英文補習
佢中四
其實自己英文都係得4
所以無咩教到佢 加上只係代2堂
講咗自己點睇英文

我同佢講 英文最緊要言簡意賅
用最少既字 /phrase 表達
自然流暢好過用複雜字
同埋最要注重文章舖排結構
其他都係次要
speaking 有冇native accent唔重要
要語氣不慌不忙 好似用廣東話交流咁
唔好怕grammar 錯 講多d

講番俾朋友聽 佢屌我 話我唔好灌輸呢d觀念
其實有講錯咩?
日常生活grammar就冇所謂啫
人哋考試grammar好緊要
唔好教壞人啦
考試作文你下淨係簡單字詞同句式
一定勁低分
攞4你仲好意思去教人你無收錢都仲可以接受 收錢就真係
你果套冇錯
但係係俾佢生活用

佢搵你補習
就係想學考試用嘅
即係要grammar啱晒, 字要夠多夠深
就係咁膚淺

你要分兩套嚟教
點為之英文好,同埋同呢個中四學生應該講啲咩,係兩樣嘢嚟

如果佢字都唔識多隻,又唔敢講,對英文有恐懼,叫佢用啲簡單嘅字、唔好怕錯,都無話唔啱

但如果人哋已經係要練射三分波,你同佢講有落場、有掂到波就已經係打籃球打得好,咁有冇錯呢?

所以其實冇得抽空context咁講,咁講嘢有冇錯
佢都係坐2望3
其實我都只係代課
學術野留俾個fd返黎教 我都唔勁

純粹覺得 以過來人身份
寫又好講又好讀又好
唔想佢亂背一堆字但又唔識用
寧願打返個底 背穩簡單字
講/寫都可以build up到自信
唔好諗好耐 卡喺度幾秒先諗到d所謂複雜字
咁樣我覺得仲差
good,great, wonderful 都得me 叻?
頭3個用係speaking 唔覺有問題
教完等於冇教
得4都去教,咪害人
頂住先姐
你冇錯 我同你觀念一模一樣 writing 5**
試咗 唔低分
識講 i go to school by bus 已經好勁架啦😂
但言簡意賅既意思唔係叫你用咩good個d
你可以用相近意思但更準確更emphasizing既字
例如very good, 可以用astonishing, terrific
窮到甩褲,可以用destitute, 而唔係very poor
呢d都唔係要更加賣弄字詞,而係點樣用更靚既字去簡單表達一個意思
當年我寫short stories 5**既
所以我都唔係好清楚要點樣玩academic writing
但的確我認為有d人刻意去賣弄句式而攞高分既 我不敢苟同
學好普通話好過喇,學乜春英文
你本身個人思路清晰 用廣東話可以流暢表達嘅話 5000詞彙量足矣
如果唔係嘅話 英文再勁都係會好似呢條片咁

https://youtu.be/gLcCZjDoWTQ?si=ysSAdaci2SiCHiGo
你唔應該用簡單 同 複雜 去形容

係應該用合適,喺合適嘅場合用合適嘅字

其實都係睇條友個底,如果條友本身唔合格或者好撚差你咁講其實都啱

但係如果條友係Aim 5** 佢心入面笑鳩你
正常講嘢差唔多啦

其實除非你背咗,否則其實日常講嘢真係係咁
係你錯
家陣人哋係考DSE,唔係移民

係要學技巧、深vocab深phrase show off,唔係日常溝通
說話:當你可以隨口英文,唔洗諗,唔會緊張,可以同外國人打成一片,就係好

聆聽:工作同閒計都明到9成⋯又可以瞬間克服到唔同口音,就係好

生字:多就一定,用得適唔適合重要好多。亦無話簡唔簡單生字,因為你ge簡單/複雜生字,對其他人,尤其英美人 都只係簡單生字

利伸:自己做唔到,我諗要多10年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞