有冇人覺得難搵工咗?開始經濟寒冬?

52 回覆
34 Like 31 Dislike
裝修都好淡喎,仲話好搵
馬死落地行啦
係有公司仲請緊人但唔多
呢排都少聽到連登fg 50k, 可能真係經濟差左少少
唔覺
日日返工 含撚
有冇原因話turn down
佢哋本身失業同無業架喎
零售業食晒屎 好多開始執笠潮
努力讀書考政府啦
佢個名叫三十歲
我估佢有30 啦
但搵緊兩萬尾三萬

估都估到佢唔係做programmers 或 data 位啦
Programmer 同 data 位真係極缺人.
Frozen headcount,自然流失左唔再fill人
反而係大陸科企爆左,早幾年係高薪挖人,依加有經驗都係幾千蚊,香港公司北上消費請人
programmer 畀狗做啦屌邊個會想做呢啲厭惡性工作
做掃地都唔會做programmer啦
係, 再上真係好難搵, 又要skill matching
依家積極考慮緊賣身搵TCON...馬死落地行
唉, 依家層樓仲要變左負資產...陰功
IT 人會唔會自接freelance 幫補下
所有腦細 分花紅果陣都話係經濟寒冬
好大壓力
公司有人走就唔會fill 返位
開始有大陸office 養住啲人做簡單job
表現正常就申請佢地去香港工作
層樓前年買
而家好似好多公司Cut budget 冇咁多project做自然就少左位
Tcon勁Cut人
過多排以政府既走向應該會減人工
絕對唔係,
公司無時無刻都請緊人,
唔知點解就係冇人去見工,又安全又有使命感
你有20年經驗都俾到你$550/日,
加埋OT都有成2萬蚊架,絕對唔差
堅定流唔搵番office工做?
今年真係差
每年都會send cv
周圍in下 拎下市埸d料

每份工cv同cover letter都為公司度身訂造
以前send 5份cv 一星期大約2-3份有份工interviews
都加5-10%左右

今年send左40幾份先
拖左2-3個月
先得2個 interviews

一間減20% 另一間冇offer
發現香港經濟唔好 我反而係會受惠
https://lih.kg/3679169
有幾難明,早1-2年個市好大家都明點解,依家無咁多人走,外在環境又唔好,遲多幾年有班人回流搵食個市仲有得再差
TCON都唔差,做野又舒服無OT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞