覺唔覺得AI掘起嘅時代 考試制度已經唔係必要?

29 回覆
13 Like 22 Dislike
上堂學習知識呢啲當然要keep
但係考試真係冇咩必要
講真而加AI咩都可以答到你
出來返工做野 又唔係話唔俾用手機、電腦
有咩唔明即刻問一問AI就得

考試制度呢啲鼓勵填鴨式較育好應該被時代淘汰

與其嘥時間去死記硬背啲嘢去考試
倒不如用呢啲時間拎去實習 享受吓人生
唔係更加有意義咩?
冇錯 ai始終唔識洗廁所
好波
係唔係AI越嚟越叻
人腦越嚟越蠢
(講緊唔肯用腦依賴AI嘅人)
AI係大部分時間都比到有用資訊,但係都會唔識,都會亂up,知咩事既人先識分。所以AI只能夠做參考
所以話未來基本上都係AI去負責管理知識

咁我哋人類呢就負責做返啲比較服務性嘅行業
例如你講嘅洗廁所同埋性服務
呢個基本上一定係不可逆轉嘅趨勢
但係我哋人類一定要保持到對AI嘅控制
黎巴早晨

冇錯,目前為止都係你講嘅情況
但係AI始終會進步
有一日真係要超越人類
而家呢個考試方式已經過時
到超越人類時更加會點到你頭暈,鳩Up到似層層
依賴性咁強 又點保持
冇錯

基本上就係要啲考生死記硬背
之後就係靠考試嗰一野爆發出嚟

但係過多一陣佢哋就會乜都唔記得晒
呢個係大部份人嘅寫照

我覺得最好就係其實一早就可以認識佢哋嘅就業方向
直接喺高中嘅階段就提供實習機會
真係落手落腳去做
咁樣先至會更有深刻嘅記憶同埋意義
乜你覺得而家嘅人類就唔係鳩噏?
人類對空氣同埋水都有依賴性
其實最緊要係做到可以互惠互利
尋求共存嘅方法
香港同支那被禁AI,AI時代唔關留港撚事,繼續考試啦
ai時代真係唔洗哂咁多時間學英文,

反而專一學好中文, 中文文字資訊量可以更快吸收同分析文章

早10 年仲話打code寫程式係未來必學,點知十年前班小學生未出社會, 呢知技能開始淘汰
而加AI咩都答到,而減AI咩都答唔到?而乘AI咩都答唔到?而除AI咩都答唔到?
係,根本書都唔駛讀,依家都話需要一定知識去判斷AI既答案正唔正確,遲D應該可以腦死乜都問AI就算
同意。

比起講開英文嘅西方人士
我哋已經蝕咗底,要再學多一門語言

但係有咗AI之後
語言嘅隔閡應該會喺不久嘅將來完全清除

我哋應該更加集中用返自己嘅母語去學習
咁樣會更加有效率

唔洗找
係撚咩 少部分題目要死背啫
其他都要考你應用啦
對唔住大家
今朝起身表哥靜雞雞走入我間房搶咗我部手機開啲咁嘅垃圾po
我喺度同大家講聲,對唔住
非常之抱歉

我會諗辦法處理表哥
以巴早晨,雖然我唔係好早

都真係有咁既可能,不過似乎仲差好遠。
再者,人經歷神,係點都冇野取代到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞