點解香港人咁鍾意起鋼就粵語英語齊開?

18 回覆
0 Like 18 Dislike
有冇例子聽下
有個人自稱住咗美國好耐應該係做content嗰啲
就喺度做左膠賣慘,大搞民族主義 話自己民族歷史上俾人歧視(只係歷史上)
見到左膠,咪串吓佢
佢之後都暗地裏承認自己誇張失實,嘩眾取寵,平行時空
但係粵語英語齊開,厚威威呀
原來有個人叫香港人
好在樓主係中國人唔識雙語齊開

我識幾種語言都唔會咁做
見到講粵語嘅,我就會講粵語
見到講普通話嘅,我就講普通話
見到講英語,我就講英語
不嬲都好consistent 同professional
我同你講粵語你又講乜野consistent 同 professional ?

你係咪有個人自稱住咗美國好耐應該係做content嗰啲
就喺度做左膠賣慘,大搞民族主義 話自己民族歷史上俾人歧視(只係歷史上)
見到左膠,咪串吓佢
佢之後都暗地裏承認自己誇張失實,嘩眾取寵,平行時空
但係粵語英語齊開,厚威威呀

唔係雙語夾雜

係粵語講一次英文講一次
呢鑊真係撐你唔落,呢頭講完果頭插兩個英文落句中文度。
都話唔係雙語夾雜
係粵語講一次英文講一次
嗰兩次嘅意思係大同小異
流利定笨桶水
馬來西亞人幾種語言夾雜添啦
如果係流利就唔使搞埋啲咁嘅嘢啦
用火魔法
香港人唔起鋼個陣 平時都中意雙開架啦
九成香港人講野中英夾雜 明咪得囉
屌你老母
睇完一大輪,原來你既粵語英語齊開 係講緊粵語講一次英文講一次。
講野1999 就咪撚屌人啦
咁個問題係講兩次啦
邊撚度有香港人會連講兩次一樣既野
師兄你係特殊學校出黎所以身邊d人都係咁
令你得出「香港人好中意講兩次」?
似係你比人激到紮紮跳多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞