垃圾徵費是一種窮人稅,向弱勢開刀

14 回覆
12 Like 3 Dislike
是但一間大企業大廠一日排嘅碳同廢物分分鐘仲多全港窮撚加埋一個月嘅量
余家強,資深傳媒人,在香港長大,中文大學中國語言及文學系畢業,曾任職新報港聞版、明報副刊,長期主編壹週刊B冊
廢話多多 無主旨 多段離題 睇唔出有咩中心思想 劣作
我睇好多書
我係叻人
呃稿費
回收配套做夠先講徵費啦
廚餘機爆咗都無跟進
三色筒睇死咪又係一星期收2-3次咁大把
而家無乜人分類回收咪睇落好夠洗
到徵費真正推行就周圍都爆屎
成個回收圈根本支持唔到成個香港都分類回收嘅時間
加上一次過700萬咁推,乜鳩都死
逐個區或者逐個細區推,一步步擴展好過啦
等啲物管,回收,清潔逐步適應
換身份證都分幾輪去換啦
由小學已經好討厭書包勁多書
中學時期出現iPad
寧用買書錢買iPad
再買E-Book(價錢比實體書平,唔佔空間,Portable)

其實仲有空間擺書,都已經唔算太差

細個家道中落
唔知係咪走難心態重啦,身邊唔應該有太多物件負擔
盡量減少負債,一係買D容易轉手既野,一係買D性價比極高既野
再唔係用到D野極殘
所以生產唔到太多垃圾
越來越多垃圾屋
執劉國師口水尾
感覺似學校作文湊字數咁,冇人想知佢屋企有幾多垃圾囉
中文老師日日就係培養呢種人,你做唔到就俾低分你
邊鳩個劉國師?
陳國師我就識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞