去日本旅行驚唔驚遇到地震?

70 回覆
3 Like 36 Dislike
試過幾次 但唔係大震
現金回贈抵銷晒返晒
試過遇到北韓射導彈,成條街響警號,不過啲人冇乜點理
日本
Yes
邊驚到咁多
仆街琴晚係酒店震醒左
嚇死

宜家去日本旅行會避開東岸,因為好似未來三十年有八成機會發生八級以上大地震及三十米高海嘯
住嘅人唔驚,你去果幾日驚乜春
小震不用跑,大震跑不了
都係訓下好過
日本d 醫療嘢講真都可以幾濕鳩到時有咩事又雞同鴨講
海外提款可以網上銀行搞試過幾次去到先知又reset 咗都可以即刻申請返
我問 chat gpt :
日本東岸大多數有海溝型大地震及相隨海嘯的威脅。請建議十條其他日本的旅遊路線 (以大約七天為限),以避開這些威脅。

回答: 當然!以下是一些您可以考慮的日本旅遊路線,以避開日本東岸的海溝型大地震和海嘯威脅:

北海道自由行(約7天):
札幌:探索這座現代化城市,品嚐美食,參觀札幌電視塔和大通公園。
小樽:漫步於小樽運河,品嚐當地美食,參觀音樂盒堂本館。
洞爺湖:欣賞湖景,品嚐溫泉。
富良野:欣賞美瑛的花田和薰衣草景點。

京都和奈良之旅(約7天):
京都:參觀金閣寺、清水寺、伏見稻荷大社等古老寺廟和神社。
奈良:探訪奈良公園,欣賞鹿群,參觀東大寺和唐招提寺。
神戶:品嚐當地美食,欣賞夜景。

沖繩島嶼之旅(約7天):
沖繩本島:探索首里城遺址、美麗的海灘,品嚐琉球料理。
石垣島:欣賞美麗的珊瑚礁,潛水,參觀石垣城。
宮古島:享受美麗的沙灘,參觀宮古島海洋博物館。

富士山和箱根之旅(約7天):
富士山:登上富士山五合目,欣賞壯觀的景色。
箱根:泡溫泉,參觀箱根博物館,乘坐空中纜車。
平日練得多就得
跳起就震你唔到,個原理同搭LIFT斷纜落地前跳起一樣
唔好睇到自己咁重要啦
香港新聞都有報
地震、海嘯只殺大人物?
全日本咁多人同你一齊承擔地震既風險,唔知驚乜
識好多日本人都唔鍾意遊客 特別係香港人
遇上大地震、海嘯,因為有成千、上萬日本人同你一齊死,所以唔洗驚?
唔驚。完。
上下跳,大力啲,連機票錢都可以慳番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞