經典偽紀錄恐怖片《厄夜叢林/死亡習作》宣布推出全新重啟版電影

28 回覆
2 Like 6 Dislike

https://youtu.be/MBZ-POVsrlI?si=e-RAP0C9QwNdiW8o

Lionsgate 與 Blumhouse 正式宣布 1999 年經典偽紀錄恐怖片《厄夜叢林/死亡習作 The Blair Witch Project》即將推出全新重啟版電影。

Lionsgate 電影部主席 Adam Fogelson 和 Blumhouse 執行長 Jason Blum 於 CinemaCon 2024 活動上證實此事,並揭示 Blumhouse 未來將著手重啟拍攝 Lionsgate 旗下多部經典恐怖作品,而《The Blair Witch Project》便是此計畫的第一步,而曾經參與 1999 年原版製作的製片 Roy Lee 也將回歸加入重啟版的製作陣容,官方目前尚未透露相關上映與劇情情報。

《The Blair Witch Project》片中內容為:「有三位學生背負著八天份的糧食,深入叢林探索布萊爾女巫傳說,卻遭遇到難以解釋的靈異現象,最後全體失蹤,也找不到屍體,事發一年後,他們所拍下的片子被意外發現,交代了他們的下場,而本片正是他們所拍下被尋回的片子。」(取自 Wikipedia)

https://hypebeast.com/hk/2024/4/lionsgate-blumhouse-developing-the-blair-witch-project-remake

————————————————-

偽紀錄恐怖片我淨係睇過Paranormal Activity 同REC系列

呢個題材係正 但呢套本身都悶要飛住睇
Rec頭兩集都好高質
喪屍mix 宗教真係前無古人 後無來者

女主角都好正 可惜爛尾
又reboot
第2集open ending幾好
多數喪屍片都係咁end
個女主角又大波又趴地
消防員、日本家庭、神父等角色定位好清晰
我地香港人鐘意睇啲大廈野,fit曬
偽紀錄恐怖片最impressive係禍具魂同咒
cloverfield一開始啲人話爛
到今時今日睇返其實拍得唔錯
係啲人想睇independence day嗰啲場面先唔喜歡
我覺得第一集係唔錯嘅,真係講班人係因為病毒傳播感染先至變喪屍,比較Make sense 啲

但係第二集mix 埋隻喪屍見到十字架會企定定喺到,有啲唔合理,第三集都幾正,第四集就非常差。。。
要夜視先睇到隻怪,唔加入神父好難講落去
其實有新意幾欣賞 幾多扭橋位 女主變大佬 點知最後又轉咗俾人 第四集走甩之後都冇然後 之後仲吹風話有新搞作而家又冇晒聲氣

最好笑美版嗰套完全另一套野嚟 同原版一啲關係都冇
我唔係太記得一啲setting, 啲喪屍係咪因為有寄生蟲而嚟?
西班牙拍令成件事更加「可信」
如果紐約有橦樓咁樣,大家唔會信神父
異空間個位真係好正

Manuela Velasco Díez 49歲仲keep 到咁 鬼妹嚟講算正

https://www.instagram.com/manuelavelascooficial?igsh=MWxxc3RieGZzOXNyeg==

Btw 俾REC 騎劫咗個post
惡靈附體 俾隻閣樓排骨boss 傳染
啲人話爛咩 我印象中好似一半半
你係咪撈亂左第三集同第四集
未聽過話cloverfield爛喎
細個啲朋友去睇
睇完話得幾個鏡頭見到啲怪,話伏
三集爽片喎 又浪漫 呢集條女都正 係頭半偽紀錄後面傳統拍法怪怪哋 未見過人咁玩 不過最尾係要整死對情侶 為死而死
咁之後隻排骨boss 再傳咗啲病毒畀隻狗,先令棟樓嘅人變喪屍?

因為我記得第三集有講話一開始有個親戚畀第一棟樓隻咬親先變喪屍
係 同個細路女
呢d戲係sell氣氛
點解佢當年爆紅係因為佢拍得好好
點解你覺得悶 係因為你唔識睇戲
得罪曬
咁就好似有bug , 隻boss 最後咪最後傳咗隻寄生蟲畀女主,咁點解最後女主冇變到喪屍? 係咪好似解釋過話女主有抗體?

我覺得應該係咁,隻寄生蟲喺排骨boss 體內產生咗一種病毒,然後傳咗畀隻狗,變咗類似瘋狗症,再傳咗畀成棟樓嘅人,以科學角度解釋係咁
佢係直接寄生蟲控制佢 都冇被咬

其實都冇點交代啲設定 同埋都話明同邪靈有關 演埋你睇 科乜嘢學

爛尾有冇乜設定基礎真係任你噏 當爽片算啦
女角超正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞