點解任天堂冇成就系統

44 回覆
4 Like 19 Dislike
係, 一般都係笑下成就, 覺得無用
但依家係拉埋遊戲性去講, 覺得任天堂係享受遊戲
真正追求遊戲性, 唔需要靠成就拉長遊戲/吸引玩家
所以d人先覺得因為咁任天堂唔加成就
我心諗, 一個功能黎姐, 無用咪唔用, 想用既咪攞囉
同遊戲性根本唔啦更, 講親任天堂都可以夾硬拉呢樣黎講
玩隻game 定玩成就
成就系統真係幾無聊下老老豆豆
但5樓個個巴打只係講緊
用遊戲性/劇情 令你玩100%
唔係靠成就解100%
而唔係講「真正追求遊戲性所以唔用成就」
你係咪誤會左佢啲咩
呢個po係講任天堂啊嘛
我就係講緊個現象, 好多人覺得任天堂係遊戲性既代表
結果講親咩, 唔理關唔關事, 第一時間就會諗去遊戲性到
"係用遊戲性/劇情令你玩100%", "任天堂:打機係享受"
其他人討論成就咪最多覺得有無用
使鬼要毒撚成就系統咩
我拎住部Switch 出街打勁多囡囡望住已經好有成就感啦
我PS 有14個白金盃,你哋班連登仔,究竟成就咗啲乜嘢啊?
咁少唔好拎出黎講
PS5 年代白金易好多,玩晒主線同埋支線已經解咗80%。以前ps3/4年代 見到啲獎杯都想起棄game。問題係啲獎杯要唔要你係咁重複做戇鳩嘢
我覺得PS既成就系統唔錯
可以link去PS手機app as a回憶畀你過往十年玩過咩遊戲達成過咩成就

其次
假如你唔係babysit玩家
成就系統做得好其實係一個game既milestone system
畀你知道有幾多事情你係隻game miss咗

可能係某個characters可能係某個隱藏storyline未達成
假如你好開心爆機但係成就系統只達成60%
可能代表爆機之後有d隱藏既王你未打又或者有d劇情miss咗

所以成就系統好唔好唔係純粹隻game做唔做到上述既效果
最經典(差)既成就例子係成步堂精選
不過都2024年
好似多3A大廠都自己有套standard咩叫垃圾成就咩叫好既成就
大廠開發NS platform就算無NS system既成就系統
我相信佢地都會用其他方式取代
去畀non spoiled players好好享受gameplay同achievement同知道自己係隻game達成咩野既milestone
因為見任天堂都覺得多鳩餘
高登年代有個廢老由3ds開始嘈到而家都係唔出
Gamer 既CV
當你評論一隻game唔好玩 一定要有全成就
唔係講嘢冇公信力
KPI
成就都算係一個動力,起碼有個目標,拎曬就好似100%玩完隻game
有時打爆機唔知仲有咩做,其實仲有d隱藏野,打完有杯拎其實都算係提示
搵9百幾粒屎乜都冇,鳩爆左算,又唔係必要
有時唔明班人玩成就定真心想玩隻GAME
有d野真fans無獎勵都會做啦
玩驚定俾驚玩呢樣係人既問題, 關有無成就乜事?
無成就你都可以強迫症乜都要100%架
無獎勵100%就叫真fans? 有獎勵就係叫俾隻驚玩?
game入邊我做到某啲野你比件裝比段劇情我好過啦
彈個杯出黎jm9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞