ACCA/CPA牌到底有冇用

53 回覆
2 Like 16 Dislike
8份不如唔好考
真係要考就去考cpaa
commercial 都係跳槽轉工先升得快
big 4 優勢係做過audit 睇得多行業,但轉commercial 好多accounting 都係唔太熟
最值錢都係做 m&a tax tp 個堆,因為你一般commercial scale 太細唔會做,就算mnc你未有耐升到做呢堆野。
in house 最多咪埋下數,大公司咪玩下erp system 個d
你應該諗下你本身有無興趣做finance accounting 同想做入面既咩area,有興趣的話牌係必須的。考之餘 諗下點樣做到你想做既 area
如果你無興趣/唔鍾意就一早轉跑道唔好浪費時間
保險公司account clerk 15年經驗大概幾錢左右?
有冇30k?
你唔搏升職咪冇用 要上in house manager位大部份都要牌
如果你唔係big4出身,一直留喺commercial做account, 考到CPA人工都唔會高
呢個有無難廿倍
我靠CFA張cert.先揾到現在年薪HKD1.7M
補充:
考乜都只係入場卷,根本睇本身個人掂唔掂
MNC/大Listed com 啲CFO全部都係CPA, 年薪HKD 5,6M
大把頭油毒撚英文都唔識多句,考左CFA,係證券行做dealer得18-25K
考到FSA就唔會洗唸CPA考唔考好 就算CFA FRM 其他所有試都係食生菜咁食
經驗係重要 但係如你所講 個牌係張沙紙
沙紙都冇可以做到啲乜 談何經驗

如果做CPA firm有牌會加人工
同埋真係考完QP會熟少少啲例係有用

commercial 如果你無牌 又唔係女
完全唔洗諗career path 一世都唔會有你份
寧願請個有牌既ex auditor空降
都唔會升一個無牌既clerk仔
15年都同一個位?
如果無轉過工,15年都係哩個位,唔係要考牌,係做好d野先wo
直接講,有用。
你點都會因為個牌搞到你轉唔到工,升唔到職。
果d話咩無牌,但做得好既都可以好高收入既,係有咁既人,但有幾多個?

結論,快啲考
前同事FP&A 冇牌60k
都係睇際遇 老細唔care就得
CPAA同ACCA考邊個好?
如果只係為張紙,考CPAA算啦,易合格勁多
我都識人 non audit background
35左右 有CPA 40K左右. 不過佢再升就好難升, 高層位冇audit / ibank / crop fin exp 好難上.

不過如果條路係 單commercial accounting, 我建議樓主一定要搵大公司做.
細公司D accounting exp 冇咩用.
去big4 捱三年就有 非audit要用多三倍時間 仲cap死左個上限
仲低人工過popo
有冇3萬?
你其實自己都計到,假設你唔轉工,起薪點15k,由於你無升職,平均計你每年加3%,其實要25年先有30k。轉過工另計。
去做白衣警察好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞