[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (218)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
係日本咪冇乜特別
但依度係香港
Cmg覆蓋面咁大 走上走落
都比你講到好普通咁
話說今場流浪球迷唔見左既

定要返學?
仲有精英賽決賽
幾有膽色
但係用波要再進步
所以咪話佢勤力肯走
其他方面都冇特別,有好大進步空間
唔係好建議過份吹奏年輕球員
推進都ok
但視野傳波係差
可能同年太廢
要浸返年港超
踢港隊其實一鳩樣 不過對外大家當熱血
賽後訪問
球員趙正宇

在周三(4月17日)晚的港超聯賽,標準流浪主場0:3負理文,球員趙正宇在賽後接受了球會官方訪問。

今季獲提升到超聯隊、目前仍是超青U18球員的趙正宇,是役首度在聯賽正選上陣,上半場曾有一次入楔爭取到射門機會,但在對方兩名外援施壓後未能建功,而下半場則多次協防、在危險區域包抄、破壞對方攻勢。

這位應屆DSE考生尚要應付兩個科目的考試,但在場上仍表現活躍,他解釋:「即使錯過了超聯隊的訓練,我仍有參與超青隊練習、保持狀態。防守未必是我的強項,但我心態上不願放棄,球隊亦非全無還擊能力。」

「始終對方不少球員身型比我優勝,埋身時確會吃虧,但我都要敢於去爭搶,那怕這次搶輸,也要繼續去嘗試。」他說。
中岸同西亞狗比都唔係食硬 作客冇乜優勢
今場理文對流浪之後,理文主帥曾昭達喜見球隊重登榜首:「我們要爭標已經沒有退路,休戰兩星期之後,球員今場發揮較慢熱,但沒有事情重要得過全取3分。」達Sir又指阿凱的攔截情況是否要兩黃一紅有商榷餘地,但仍然對這位守將有信心。

問及對於周六大埔鬥傑志一仗有沒有任何想法,達Sir說:「希望結果對理文最好,總之我們保持中立。」他又強調聯賽爭標始終要靠自己,餘下賽事每一場都難踢。

理文守將徐宏傑今場當選最佳球員,對於首次頂入母會流浪大門,他選擇不慶祝入球以示尊重:「始終流浪給予機會我去踢職業足球,要珍惜這個機會,即使入球也不慶祝。」他又提到不想理會大埔對傑志的賽果,最重要是理文贏波:「大埔對傑志,無論哪一隊贏波也好,最重要是理文贏波先有用,最重要是專注自己的比賽。」

https://www.stheadline.com/football-news/3336293/
球霸好似有慶祝?
達狗係香港中立黨黨員?
經典 搵唔到相但有片 4:48

https://youtu.be/X6rMCNc7c-g?si=-WZ-4NcX623Ql5Oj
宇仔如果去東方
咪係. 起碼霍家唔會課咁多金
https://youtu.be/Cs_ZmiRBDVg?si=ysfl0DhXrMXwjcYE
牙凱行出場嗰陣到底講緊乜
Btw馬榕生都有出 我哋毋忘義德道。
今季加盟理文首戰港超的安尼亞,頻頻於聯賽斬獲入球,包括今日面對流浪,為球隊先開紀錄。這位愛沙尼亞前鋒至今為「黃黑軍團」轟入11球,而且全部都是在聯賽斬獲,暫時於聯賽射手榜榜首位置,與米基爾及隊友保連奴並駕齊驅,惟問到對爭奪神射手的看法,安尼亞則表示不太在意:「足球係團體運動,最緊要係攞聯賽冠軍。攞神射手獎對我只係額外獎勵,作為前鋒我對入波感飢渴,有信心每場波至少入1球,一於睇吓去到季尾係咩形勢。」

是日理文與流浪挑燈夜戰,惟入夜之後旺角大球場現場依然非常悶熱,安尼亞認為天氣對所有球員發揮都有影響,但他表示對亞洲炎熱氣候並不陌生,希望自己能夠繼續進步:「我喺亞洲高水平聯賽已經踢咗幾年,已經適應呢種環境,我會嘗試享受。香港對我嚟講係全新嘅聯賽,所有對手對住我哋都踢得好保守,我可以踢波嘅空間唔多,所以喺門前自己要把握得更好。」
Ps呢場波球證真係垃圾 中學生都唔敢紅
球霸呢啲真係仆街 傑仔都知道要尊重
始終徐記真係垃垃養大 青年軍俾佢上一隊踢
又肯free佢去梅洲

球霸由頭到尾都當流浪踏腳石姐
主場睇下點
傑仔好聰明架,你估波牛
:垃垃只係一條幫過我嘅契弟
so雞直播講錯左咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞