[Netflix] 格林童話變奏曲

42 回覆
6 Like 1 Dislike
見層主話好睇
但我睇完都唔知自己睇咗咩
勁撚無聊 個劇情1999咁
係我太膚淺定點睇完第一集已經覺得無想像中咁好睇

以為會有啲咩好有張力懸疑既劇情 點知好似都係少少無頭無尾咁
精靈鞋匠原本故事內容係話:
有隻精靈會幫個鞋匠每晚造鞋,而且做得好靚同好受歡迎,鞋匠亦因此名成利就,過咗最困難嘅時候。

但係原著鞋匠其實同時一邊懷住感恩嘅心,一邊學習緊精靈造鞋嘅技術。

到最後佢見精靈冇著鞋,就自己造咗啲鞋仔送俾佢地,精靈見到鞋嘅工藝之後好開心,然後就再冇出現過。

鞋匠自此唔再需要精靈幫手,就造到好鞋。

---

但係呢度個故事就係話呀男主角N,見到精靈嘅作品果時, 只係覺得好平凡,完全冇去理解作品受歡迎嘅原因。

其實精靈因為喜歡N嘅作品,想指點吓N,同埋幫N渡過最困難嘅時間,等佢可以自己完成到一本真係受歡迎嘅作品。

精靈到最後問N完成咗佢自己本作品未,就係想睇吓佢學唔學到野。

可惜嘅係N冇鞋匠果種謙卑,甚至覺得啲精靈代筆係佢自己寫嘅,咩都學唔到。

精靈離去,N就唔知自殺定點樣就死咗,呢部分唔記得。
果斷轉睇baby reindeer
一日睇晒
霸權社都崩
點解唔係虛淵玄 寫
仲寫緊小圓
不嬲都話格林童話本身就係好黑暗
套嘢集集睇完都要上網睇人地啲文學賞析先明
睇左第一集 覺得好夾硬
清子比我有fate黑化櫻既feel
Btw成集唔係睇得幾明
第5集最易明 內容好王道
第3集都好易明
第4集真係要上網查
其他集數大概都明做咩

排除藍色窗簾 睇完網上啲分析好有寓意
但就咁睇基本上就係1999
睇唔明糖果屋添…
而加頂到第3集,睇完都要上網查一查
我都唔明
原來唔係得我一個咁諗
其實小紅帽同個作家個故事我都睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞