點解香港同台灣得少數人係立場親中

19 回覆
1 Like 50 Dislike
其實點解台灣同香港對內地多數都係冇好感?即使唔係反中最多都係政治冷感(純粹反黃)
首先講大陸同化,澳門係比內地入侵程度其實仲比香港更加強,咁點解果度d人又唔見好憎內地?
另外講民主,睇下澳門,內地,新加坡呢幾個冇咁民主嘅都搞得好,甚至越來越強大同先進,相反台灣美國呢d民主反而冇咁繁榮甚至落後,所以唔明點解香港班人會咁追求民主,民主就一定好好咩?
感覺香港通常反中嘅人應該係本身好少返內地所以冇睇到內地依家幾咁強大先進,好囉依家越來越多人北上咪比佢地認識下囉,睇下會唔會對內地有所改觀。
大家點睇?
睇你點睇啦
屌你老母
5毛
你岩呀,原來人民生活安定又繁榮,係唔使民主㗎。屌你老母,依家經濟點?生活點好過民主國家? 講黎聽下
係 啱
廢是反駁你
相反台灣美國呢d民主反而冇咁繁榮甚至落後

啲晶片喺邊度生產?
係,你啱,美國好落後,支那好先進
要看老百姓的實際行動呀

咱們中國香港老百姓是非常愛祖國的
美國落後
問下d 高官仔女去邊讀書先講啦
連登係親中論壇
大部分人立場親中
有民主但搞唔好=心甘命抵
唔民主但搞得好=心服口服
早幾個月前返上大陸幫外婆處理外公遺產文件
去既城市係啲二三線果啲

見到嘅情況係:
周圍都係爛尾樓,擺撚到明起起下無再起放左向到好多年

表妹大學畢業向中學做教師
個人工佢地好自豪
不過學校隨意拖糧扣糧,成日出唔足

餐廳食飯我舅母問啲侍應人工幾多(佢地問果個同答果個都唔會覺唔好意思)
一個月三千

大陸真係好先進好進步
少數?
我諗你去廣東省啦
廣東省已經係全支那最先進發達嘅省份
即係支那嘅天花板
都只不過係咁樣
另外香港人去嘅深圳
又係支那嘅天花板
已經係全支那隨上海外最先進發達嘅城市
親中亂港Vs反中亂港,一個親,一個反公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞