保安局:應變反駁隊需繼續運作 不會公開相關開支

21 回覆
3 Like 30 Dislike
《維護國家安全條例》上個月已經刊憲生效,政府在 23 條立法時曾表示要做好解說工作,並為此成立由保安局局長領導的「應變反駁隊」,駁斥失實言論。政府說,相關的誤導和抹黑仍然時有發生,因此「應變反駁隊」有需要繼續運作。

立法會近期審核 2024-25 財政年度開支預算,保安局回應議員多項提問。就應變反駁隊的工作,保安局指會參考累積的經驗,以及有關的工作模式,應對將來包括實施相關維護國安法律在內等各方面的抹黑,進行有效率的澄清和反駁。

被問到在 2024-25 年度,對於國家安全相關法律的解說工作預算開支及計劃,保安局就回應指,《基本法》23 條立法的工作屬維護國家安全工作的一部分,「有關工作的開支不會公開」,保安局會確保有足夠的款額推展相關工作。
個個100萬月薪
其實真係好有需要

香港社會充斥着不實言論

外國勢力對香港虎視眈眈

所以要一條受過訓練、專業嘅團隊

去維護香港嘅聲譽
俾班5毛狗知道咪發癲
駁完有咩效果?
個經濟會上番
仲請唔請人
所謂反駁咪又係嗰堆,強烈譴責、別有用心、歪曲事實、抺黑呢啲字,copy and paste 之嘛
其實係高級五毛,不過可能收五萬
局長仲請唔請反駁隊,我打字好快
我 copy and paste 仲快
你哋有無落後d呀?舊時肥仔都會自己寫個bot auto reply啦
不如全個政府開支都唔洗再公開啦
又唔係国安部
點解反駁隊唔洗公開開支
連登有好多
支那無錢啦?
不如統一做法,全部政府開支都唔好公佈
搵你呢啲廢柴反駁?
佢咪間接公開咗自己係反駁隊一員
係呀
成個政府開支收入唔公開
解決財赤問題添
高級5毛
依家政府咩開支都唔公開,真正做到公平公正不公開。
支持政府加稅應付國安開支
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞