(女仔入)屋企有個父權老豆真係好難頂

273 回覆
149 Like 613 Dislike
家庭都叫有責任養
基金會同你有親?
又點解要樣比你呢?
Karen
嫁左
個仔移民廢老無人理

咪同佢講啲錢我鐘意點洗
其實依家唔被老竇養都得
希望零用錢唔係老竇俾
所謂嘅父權更多係一種責任,一種綁定係男人身上嘅責任,正如如果半夜有賊入屋要強姦你,你老豆會二話不說直接上去保護全家人,而唔係同你阿媽商量邊個上or 一齊上,屋企冇錢嗰陣大家都只會指責你老豆冇本事,而唔會指責你阿媽,小至家庭大至國家,烏克蘭一樣只會強制男人留低當兵,所以目前大環境責任黎講係父權,權利黎講都好應該係父權(雖然香港冇兵役,但係上面已經比左保家同賺錢嘅例子,當然仲有好多例子)
以前幫過一個家庭補習,幫佢個細仔補,戶主一女一仔,女既完全讀唔成書,會考後要送外國讀書果隻黎
有日戶主話個女好想做機師,求屋企人比錢送佢讀
當日已同左戶主講 你個女呢個資質,送佢讀呢門最終都唔會做到機師
隔左幾年後,出街撞到戶主閒聊左幾句,佢個女原來讀左幾年後讀唔掂又轉左科
其實樓主一味想屋企人比錢你呢樣果樣
其實唔係必然
【大紀元2024年02月27日訊】(大紀元記者夏雨綜合報導)位於紐約、美國首屈一指的阿爾伯特‧愛因斯坦醫學院(Albert Einstein College)獲贈10億美元,學生將獲得學費減免。這是美國醫學院歷史上獲得的最大一筆捐款。

93歲的露絲‧戈特斯曼(Ruth Gottesman)擔任阿爾伯特‧愛因斯坦醫學院學校董事會主席55年,也是該校的教授。她以已故丈夫戴維‧「桑迪」‧戈特斯曼(David 「Sandy」 Gottesman)的名義進行了這項歷史性捐贈。戴維‧戈特斯曼是伯克希爾哈撒韋公司早期投資者,也是沃倫‧巴菲特的老朋友。

週一(2月26日),該校母公司Montefiore Medicine總裁兼首席執行官菲利普‧奧祖阿(Philip Ozuah)宣布了這份「變革性的禮物」,並表示「這是對美國醫學院最大一筆捐贈」。

戈特斯曼夫婦長期以來一直參與醫療保健慈善事業。2010年,他們向阿爾伯特‧愛因斯坦醫學院捐贈2500萬美元,用於創建該校幹細胞研究和再生醫學研究所(Stem Cell Research and Regenerative Medicine)。戴維‧戈特斯曼還曾擔任紐約西奈山醫院董事會成員。

兩者都係捐錢, 人哋捐得大體幾多
想問樓主DSE 只幫女仔出錢唔幫男仔出係咪母權
冇撚用有閪用
香港社會男人係弱勢
社會偏幫女人
正常嘅父母見到咁
自然會幫翻個仔多啲
人之常情
搵班有錢仔整基金會 資助男性囉

男性都唔幫男性 講經
唔係有冇親問題 係犯法問題
引晒班搬龍門父權傻鳩出黎
樓主係單單打打緊屌柒你班話基金會唔公義既連登仔,用呢個case 證明你唔屌老豆父權就唔該唔好基金會屌女權,否則就係雙重標準。 我自己咁睇,基金會係慈善性質法人所以唔洗交稅,換句話說佢地運用既資金本來有部分係香港稅金,因此需要有社會責任,有爭議就要受社會監督,唔係想點就點,用老豆自己私家錢比喻唔恰當。第二,公開試本身係相對最公平既社會階級流動既機會,任何一個香港學生都唔應該因為冇錢而冇得考,最應該屌係冇啦啦要收返費,我係寧願比人濫申都唔好令任何一個學生因為錢而冇得考,而女性考生係公開試呢個群組入面並唔弱勢,我睇唔出咁做可以達到咩社會公義? 亂比喻其他人又信其實好嚴重下,俄羅斯打烏克蘭都係呀哥教細佬姐,唔聽話咪要教,唔到外人說三道四, 大陸人最鐘意既講法。
佢老咗嗰陣,你就會知道點樣對佢
權力 伴隨 義務

父權有權利,當然都有義務

但女權都一樣
"資助母親,婦女負擔下一代考試費"
其實幾好 有仔有女 母親多謝都黎唔切

但而家變左性別歧視
The read 班母權來釣魚
咁又唔係咁講呀
如果佢識令老頭子愉悅 你荒佢會無好處?

我只會睇到被壓迫嘅女性;唔會睇到被壓迫嘅男性
同你相反,所以依家去咗老人院
人哋啲錢鍾意點用就點用啦women☕️
古代女人冇權利加冇義務,現代某啲地方女人有權利加又義務,例如以色列,但更多嘅地方係女人有比男人更多嘅權利,但更少嘅義務,不論係法律上定世俗上,但女權仲係到爭取所謂權利,所以現代女權先會咁令人反感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞