黎智英,算唔算係因果報應?

45 回覆
9 Like 126 Dislike
佢政見問題俾人拉,但有冇諗過佢曾經做過好多陰質嘢

1. 安心事件,用人哋悲劇嚟推自己蘋果動個app,明明可以私下解決,仲要喞牙膏咁報導

2. 哥哥遺物都摷嚟報,做封面

3. 搞cp,倡議港人意淫14歲少女,直接推動香港道德淪亡

大家都係英, 但大鷹就醒目啦, 愈賤愈風生水起. 連comment 都唔會有人敢呀
三大遺物,第一件係唐唐親密照,第二件係3級同志影帶,第三件係男朋友絕筆memo。以前太細過聽都未聽過,宜家睇呢個post我先知
個個年代傳媒係咁玩
明報唔會咁玩先
蘋果係玩得最仆街嗰個
李蘊第二張係咪透點?
2010年7月14日,壹傳媒旗下刊物《壹週刊》以「霸王致癌」為題,指稱霸王旗下兩款中草藥洗髮露及洗髮水含有化學物質二噁烷。受報導影響,霸王當天早上股價應聲急跌最多18%,中午收市跌14.11%[6]。股份隨即宣佈下午停牌,管理層並且召開分析員會議並發出通告[7] 和嚴正聲明[8],強調製造洗髮水的原產品含二噁烷是無可避免,且旗下產品二噁烷含量遠低於國際(包括中國、香港和歐美)安全指引;對於誇張失實的惡意報道表示震驚,並且研究採取法律行動。[9]

公司宣佈股份在翌日(7月15日)復牌。復牌首日股份股價持續受壓,再跌近8%。7月14日至7月16日的兩日半交易時段(已剔除停牌的半天),公司股價累計下挫22%,市值蒸發逾38億港元。

最終,國家食品藥品監督管理局為有關產品進行抽驗。抽驗結果顯示檢測樣本中的二噁烷含量水平不會對消費者健康產生危害,含量更遠低於世界最嚴格安全標準。霸王國際發出聲明,指「惡意報道不僅損害企業的對外形象,給企業在經濟上造成不可挽回的損失,嚴重損害了企業和行業的利益,更影響了社會的穩定。」,決定對有關週刊進行法律起訴。

二惡烷事件曝光後,霸王集團的業績急轉直下,產品已經落入日化品牌「第二梯隊」,廣告宣傳次數大幅減少。2015年1月,霸王集團發佈的盈利預警公告顯示,2014年銷售額同比下降約38%,預計2015年仍將繼續虧損[5]。

2016年5月23日,香港高等法院判壹週刊誹謗霸王成立,須賠償300萬元,及支付霸王一方八成訟費。
佢辦報手法好多爭議係真 ,但都係嗰句 唔代表中共對佢打壓係合理
佢係仆街 但報應點都唔會係中共收佢皮
要收皮都係市場收佢皮
台灣人兩年前做嘅功課都全面過樓主
https://www.youtube.com/watch?v=yJqsHgVLfC4

利申 從來都唔鐘意蘋果日報嗰類傳媒嘩眾取寵嘅報導方式
但今時今日支持黎智英都係啲微不足道唔想向政權認輸嘅心態,而唔係鐘意蘋果日報
你人生走馬燈陰質野可能都差無幾

剩係你依個帖已經二次傷害張國榮喇
屌你都on99

佢無職業道德,佢狗仔隊專搞其他人私人生活,所以=危害國家安全?=危害香港穩定繁榮?

咁你不如加入ISIS/ Hamas / 俄佬啦

點諗到當日打壓本土
到今日俾中共打壓
事實係佢係做好多陰質仆街嘢
但而家嘅罪名係咪應得 睇你點睇
你當香港人白痴,一個傳媒集團做咗幾十年出過咁多本刊物,你拎幾單嘢嚟講因果?踢爆權貴衰嘢果啲你唔講?
佢哋濕鳩報導唔係導致佢坐牢,何來因果?報應本身唔存在,否則大把賤過佢嘅人坐晒監啦
樓主好明顯係誤會咗「因果」嘅意思
啲書生左癌特別鐘情政治潔癖又雙標龍門
孫中山有冇勾結日本試圖影響中國內政?
勾結日本人呢啲原罪就隻字不提
黎智英就同大家講道德有問題所以抵佢死
所以都係左癌最扑街
但好多人都鍾意睇仆街野
如果佢地唔鍾意睇仆街野, 蘋果一早執咗
你說什麼都是對的!
咁你真係太細個
當年都真係幾震撼
咁仆街
所以我唔會可憐佢
呢單又係經典
佢地間公司推個𡃁妹出嚟做呢啲形象,明顯佢係笑佢14歲出嚟撈
而張國榮同許志安都係大明星,報紙唔用佢地嚟搵錢搵咩人搵錢,而且佢地係公眾人物得到嘅利益地位唔同普通人,佢地有啲野係蝕底㗎啦。
得到超多好處但要蝕啲私隱基本上佢地果個行業常態
即係個個年代殺人都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞