發展局:隔離設施空置都要錢 每月花約375萬

92 回覆
276 Like 17 Dislike
新冠疫情期間港府建成多個社區隔離設施,惟現時不少已停用空置,但仍要支付基本運作費用。發展局表示,現時各社區隔離設施的每月實際開支合共約為375萬港元,包括洪水橋、港珠澳大橋香港口岸人工島、粉嶺、竹篙灣、啟德跑道及落馬洲河套區的社區隔離設施,當中最貴的竹篙灣社區隔離設施的基本運作費用,每月要花約170萬港元。

https://today.line.me/hk/v2/article/rmaWmRw?ncid=referrals_socialseed_yiyfgxfeghx

林鄭媽媽送畀香港人嘅禮物
我們政府很有錢
拆左佢囉,留黎做集中營?
以啟德為例
塊地本身可以起樓,搞演唱會
搞到啟德啲業主樓價跌果到又係錢
唔貴既地方唔搞
仲有間臨時醫院
疫情完左都未起好
有部份方倉變外勞集中營嘛
依家都冇地產商投地啦
好似有分流一d影像服務去間臨時醫院
其實設施咁齊全,做中轉屋啦
外勞有權入住囉。
屌連燈真係輸打贏要
一開頭個個屌到上天做咩唔封關冇設施 又講做咩推呀婆出醫院出面
之後拿拿林起啦 又個撚個馬後炮 屌人浪費錢
之後日日周未北上 吃喝玩樂
遲啲可以白車過關,應該送去呢間醫院,,然後請啲大陸嘅護士同醫生
做軟禁營啦
捉d涉嫌犯23條既人
無限期拘留
妖,租比ngo攪活動同當office

都白撚痴,呢個世界最笨柒就係空置
空置都要一百萬咁有D問題...
咩都冇開
頂多十條友 係入面做保安
仲有咩錢可以洗
其他地方幾萬到十幾萬就正常 真係幾個保安人工
拎嚟做炮房
保安要請個保安主任管佢地
執執去做過渡性房屋?
整多次疫症,咁咪用得到囉
你樓上咪講左唔空置可以有咩用途
你就一味打稻草人屌人馬後炮
講到個個都話浪費錢 明明排你之前既頭9個reply都無人講過
你係咪跟template覆post架
係仆街喇,泄露國家機密
一更x個保安,就要最小一個保安主任,計數一日三更再加埋突更,加多個site security manager 睇場
轉型做時鐘酒店,畀d後生扑野,可以提升出生率
170萬一個月,每日要5萬6?
一個保安日薪1000夠未,當一日3更,一更請5個,都係萬五,另外果4萬係一日水電費?
每人每月用五毛去養住件垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞