年輕女教師玩交友App 墮「殺豬盤」 網戀陷阱輸37萬身家

154 回覆
80 Like 7 Dislike
一位年輕女教師2月中在交友軟體中認識到一名自稱來港繼承父業的生意人,她不虞有詐以為尋找到白馬王子,豈料墮入網戀陷阱,不惜借貸要與對方一起投資,最終損失約30多萬「身家」。
任職教師的Emma(化名),因工作關係難以認識新朋友,已單身4年,為結識男友,她早前下載一款交友約會軟件,打算找人聊聊天解悶,沒想到卻因此墮入「殺豬盤」騙局陷阱。

騙徒自稱為香港及馬來西亞混血兒,由新加坡來香繼承父親生意,但因公司資金出問題希望能找到傾訴伴侶,隨後開始每日對Emma噓寒問暖,並在言談間經常提起「要去做規劃」、「幫妳一起做規劃」等,從而向Emma引入話題介紹一個虛假投資網站,哄騙其一起參與投資。

眼見斥資1萬元便可以賺數千元,加上騙徒一直塑造很為Emma著想的錯覺,願意儲入數百萬與Emma一同開聯名戶口等,打本投資,終讓Emma逐漸放下戒心。

直到Emma想提現,騙徒及該投資網站開始以不同理由凍結其投資戶口,如未達至固定金額不能提現、事主打錯戶口號碼等,要求事主再入錢解凍才能拿回投資。最初Emma並沒有理回,但因騙徒不斷催促,指自己已放了200多萬進去,卻因Emma的失誤而拿不回錢,最終逼使Emma就範,再次把自己銀行戶口中的23萬全放進去,又聽從騙徒建議,向虛擬銀行再借10萬元作為「解凍金」。

她本以為終於可以提現,客服卻又以不同藉口再度要求要多20萬,看著沒完沒了的解凍保證金,她才醒覺自己有可能跌入騙局。Emma在《星島申訴王》記者陪同下,到警署報案。經初步調查,案件列作「以欺騙手段取得財產」,交由黃大仙警區刑事調查隊第四隊跟進,暫未有人被捕。

Emma最終損失約港幣37萬,她表示每次想起事件會深感難過,也為自己被騙而感到羞愧。
做Miss 都咁蠢
單身4年
我諗係單身太耐嘅問題
醒就唔會去教書
為人師表 咁能蠢
一畢業就做教書係咁上下
有冇上連燈㗎?

去呢個Post留tg大把巴打pm啦,點會識唔到人

[Tg] 放低TG就會有人搵? (128)
https://lih.kg/3622556
當叫左隻貴鴨
無輕女教師 咩樣
閪痕又搵有錢仔
老師咁高人工
好快搵番姐
不過下次唔好咁傻
做咗咁耐嘢 呃得37萬
教書現實難搵仔咩
大把呀sir 食啦
幫佢止左蝕
咁貪錢,抵死
教書唔代表醒
考試高分亦唔代表聰明
抵死白馬皇子呀拿,混血兒呀拿
成日笑人做到乜乜職業都咁撚蠢,事實上呢啲騙案乜身份職位都有人中伏,舊年都有單上市公司董事老女人都俾人呃一億幾千萬
重點只係佢哋dry 一戀愛腦迷落去就會無晒理智
唔知係咪心理問題 成日見新聞醫生社工老師工程師呢啲專業人士中騙案 尤其咩軟件工程師都中先好笑
同你傾偈果個只係一個係kk園既大陸仔

不過佢地手法好高明,有哂台詞,會有人上堂教佢地點同人傾訴,有咩事仲會有組長係後面同佢研究點覆你
年輕女教師都釣唔到仔,應該好靚女冇人夠膽追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞