有冇人覺得代交dse考試費呢件事係團結香港男性嘅好機會

77 回覆
87 Like 10 Dislike
一開啲social media 成班臭西喺度冷嘲熱諷,平時就喺度Y染Y染咁叫喺度矮化男性,有咩事就話自己女性先係被壓迫理應得到幫助,all fucking bullshit 。

今次件事就係好機會等讀緊書啲𡃁仔提早感受到女權自助餐係一件咩事,更加可以認清身邊邊啲係俾人踩到上心口仲奶啲女鞋底嘅垃圾狗公,盡早遠離嗰啲垃圾。

一句講晒,it’s time to man up! men help men由你我開始!
香港男性唔會團結 只會互相攻擊
一係話咩少少錢都比唔起
一係就走去幫女權
就係要認清邊啲係咁嘅情況下仲攻擊自己友嘅beta male
同埋個重點已經唔係錢唔錢嘅問題而係意識形態嘅問題,明明喺今時今日嘅香港女性喺教育問題上已經唔似以前咁甚至係有優勢過男性,但係就係依啲傻閪基金營造到好似今時今日啲女仔好慘好似啲民初清朝女人咁好慘冇書讀,等佢哋可以bargain for more privilege, fucking disgusting
讀U個陣每年都收到D email
通常係啲比建造業/運輸業界家庭啲仔女既scholarship

你會唔會走去屌鳩佢地憑咩運輸界乜乜協會比scholarship運輸業界家庭唔比你

不如你問下點解男人咁度縮唔搞返個比香港男學生
返老還童做小學雞
男仔同男仔玩 女仔同女仔玩 咁呀?
咪低能啦食飽飯無屎屙
妹豬就係得咁多
男人點會團結
不過呢班妹豬打女拳
都會好睇過又老又殘嘅上一代女拳手
無得屌有得睇下都好啊
事實就係連登仔一貼張妺豬相上黎,個個咪話妹G好慘冇書讀。你見到呢個啊毛就知係父權下長大抑壓到變左Karen2.0,所以覺得2024年既女性好撚慘。

因為佢係1961出世。雖然佢係讀DGS出身,但2009/10學年先有中三至中七既免費教育,佢咪覺得要幫下啲妹G,資助人地考DSE

因為男人捐錢唔會點名捐返比男性
咪撚喺度同我滑坡啦,我話men help men乜係好似種族隔離咁淨係可以同返同性玩咩
老咗咪又係啲肥矮karen
個啲賤種 抵佢地要食電子雞
成班fucking beta

又有多啲男人捐錢比全部人嘅例子

我哋一齊欣賞下啲精彩女權撚post,講到啲男學生有份老強啲女咁
想知負皮我嗰個有咩理據,留兩隻字討論下囉
兩者嘅比較性極低。
第一,呢啲受惠嘅家庭唔多,而且係不分男女。
第二,咁呢種家庭係經濟上又真係有困難同需要幫助;但係而家呢單考試費講到全香港女學生都好似經濟有困難/長期受到男性壓迫咁(某啲女人好鐘意扯到去呢方面)
ching有道理
雖然我搵唔到香港清貧學生男女比例嗰類data,但係睇大學生男女比例都睇得出女性比起男性唔會係少啲學習嘅機會

起身碌下thread又有啲新on9 post, 見到啲例子仲以為係小學生打緊個post
女仔喺學校受到嘅規訓比男仔咁多

呢句本身已經文理不通,仲要完全指鹿為馬,佢講完自己唔笑嗰下好撚野

女仔可以長髮戴耳環,男仔得唔得?
成班有份嘈,或者根本只係條教畜發神經,就成班男仔罰企罰抄呢D,我唔信佢冇見過(尤其小學好常見)
然後佢收到嘅規訓係比人勸揀文科屌你數學渣啲老師咪叫你唔撚好送死去揀理科囉,咁都係壓迫真係笑撚死
難道1961年出世嘅男仔當年有免費高中咩
講到以為男仔免費 女仔要俾錢咁慘
就係兩個都冇但係啲女拳撚剩係會睇到啲女仔冇書讀
要去叫雞,不了
我冇話當時淨係女性要俾錢讀書喎
上面淨係話個阿毛都經歷過冇免費教育
1971先正式有強制教育 所以佢咪覺得女仔好慘
因為佢個年代女仔的確有好大機會會冇書讀(重男輕女)

但依家係2024年了
所以呢個啊毛諗嘅嘢已經過曬時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞