板長壽司創辦人鄭威濤4月2日東京離世

339 回覆
278 Like 18 Dislike
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/541095/%E9%8C%A2%E5%9C%8B%E5%81%89%E7%97%85%E9%80%9D-%E8%8A%B1%E9%81%8E%E7%99%BE%E8%90%AC%E8%B5%B4%E6%97%A5%E6%8E%A5%E5%8F%97-%E5%85%8D%E7%96%AB%E6%B2%BB%E7%99%82%E6%B3%95-15%E8%90%AC%E4%B8%80%E9%87%9D%E8%B2%BB%E7%94%A8%E9%AB%98%E6%98%82

有報道指,其實錢國偉於2019年已發現患上胰臟癌末期,隨後經「板前壽司」創辦人之一鄭威濤介紹到日本接受「免疫治療法」 (Immunotherapy)。據知從2019開始,錢國偉需每隔3個月到日本抽血並打疫苗,而每針價值15萬元,計算住院級其它開資後,每次花費約30萬。而錢國偉前後曾到日本接受治療4次,估計已花費逾120萬,惟今年因為新冠肺炎關係,錢國偉未能赴日本繼續接受「免疫治療法」,故令病情惡化。

原文網址: 錢國偉病逝|花過百萬赴日接受「免疫治療法」 15萬一針費用高昂 | 香港01 https://www.hk01.com/article/541095?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

識食一定係名將
其實預左醫唔返,日本醫癌又唔係特別出名,我諗佢真係想揀一個自己鐘意既地方走先去日本醫
Steve Jobs
無了,只有深圳壽司了
佢留係香港食住熊仔糖死就足以無憾
都唔知點解壽司郎排咁耐又唔係特別好食

全盛板長一定屌打
食左suki條閪毛?
冇神經線 唔識痛 好難發現
應該係有用

800萬可以延長多7年命

值得啦
胰臟癌 仲有7年
死就一定死

不過佢係玩替代療法 死快d
其實板長壽司算幾好食,價錢唔貴,
師父握壽司有水準(甜蝦壽司三隻一舊反轉舊壽司點豉油都唔會甩出嚟),
wasabi 用真野,連外賣都比真野唔會用辣根粉開,仲要一比比好多包,次次食都會就咁食下佢啲wasabi
不過屋企附近嗰間肺炎執咗笠就食少咗了
Ricky潺
五年存活率得5%
佢有7年已經好叻
證明左個「免疫治療法」係日本智商稅!
呢隻野佢仲玩到7年算好勁喇

RIP
食過suki無憾啦
大滿喜 場好滿 又轉落板長迫爆度門
其實真心係好食
入到去感覺到係好檔次
如果同期行入元氣,根本覺得元氣係明將之流
我第一次食好食既壽司板長 ...

當年平民價得來有質素,原來發覺魚生係好好味 ..

以前從來唔會食赤身 ...因為無味又似擦子膠 ..

後來先知原來赤身都可以好好食
雖然咁講野真係好衰(讀得書少 唔識有禮貌咁講)

都要睇佢個7年 係咪行得走得嫁

如果7年好似呀MO 咁 , 一D都唔值
胰臟癌多數發現果陣已經末期
佢頂到7年證明有用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞