Pokemon Sleep (25) 花療環環千祈唔好又係回體技能寵

1001 回覆
2 Like 1 Dislike

4/22(週一)4:00~4/29(週一)3:59期間,在所有營地舉辦「百花嘉年華」企畫!

在本次企畫中,不論您當天的睡眠類型為何,皆能遇見所有睡眠類型的寶可夢,其中草屬性、妖精屬性的寶可夢會比平時更容易現身。
幸運的話,也許還能遇見異色的寶可夢呢!

此外,在企畫期間給卡比獸吃的料理必定會是「沙拉」,且料理的最終能量會變成1.5倍。
※料理發生「漂亮成功」時的最終能量倍率會根據當天是週幾而有所不同。週日發生漂亮成功時為4.5倍,其他日子發生漂亮成功時為3倍。

不僅如此,在為期一週的企畫期間,在睡眠研究時前來的寶可夢中必定有1隻寶可夢會處於「貪吃」狀態!
※每日僅會在睡眠研究中生效1次。
※此效果可和友好薰香、好露營券的「必為貪吃狀態」的效果疊加。
例:若在企畫期間使用友好薰香和好露營券,睡眠研究時出現的寶可夢中必定會有3隻以上的寶可夢會處於「貪吃」狀態。

此外,透過企畫期間的「限定任務」,您將可獲得花療環環的薰香等豪華報酬。

敬請期待!

獎勵
【最後一天(4/28)】
・睡眠研究時,必定有1隻寶可夢會處於「貪吃」狀態。
・料理必定會是「沙拉」。
・料理的最終能量為1.5倍(漂亮成功時為4.5倍)。
・睡眠研究時,不論研究者當天的睡眠類型為何,都也能遇見一些其他睡眠類型的寶可夢。
・睡眠研究時,特定寶可夢的出現機率提升。
・幸運的話,也許還能遇見特定的異色寶可夢。

【其他日子(4/22~4/27)】
・睡眠研究時,必定有1隻寶可夢會處於「貪吃」狀態。
・料理必定會是「沙拉」。
・料理的最終能量為1.5倍(漂亮成功時為3倍)。
・睡眠研究時,不論研究者當天的睡眠類型為何,都也能遇見一些其他睡眠類型的寶可夢。
・睡眠研究時,特定寶可夢的出現機率提升。
・幸運的話,也許還能遇見特定的異色寶可夢。

💠在企畫期間特別容易遇見的寶可夢
企畫期間是能比平時更常遇見下列寶可夢的好機會!
【機率中幅提升】
(草屬性)
・妙蛙種子、妙蛙草、妙蛙花、喇叭芽、口呆花、大食花、菊草葉、月桂葉、大竺葵、葉伊布
(妖精屬性)
・皮皮、皮可西、胖丁、胖可丁、皮寶寶、寶寶丁、波克比、波克基古、波克基斯、仙子伊布、花療環環

※機率提升的寶可夢會分別出現在特定的營地。

【萌綠之島】
・妙蛙種子、妙蛙草、妙蛙花、喇叭芽、口呆花、大食花、菊草葉、葉伊布
・皮皮、皮可西、胖丁、胖可丁、皮寶寶、寶寶丁、波克比、波克基古、波克基斯、仙子伊布、花療環環

【天青沙灘】
・喇叭芽、口呆花、菊草葉
・皮皮、皮可西、胖丁、胖可丁、皮寶寶、寶寶丁、花療環環

【灰褐洞窟】
・皮皮、皮可西、胖丁、胖可丁、皮寶寶、寶寶丁、波克比

【白花雪原】
・喇叭芽
・皮皮、皮可西、胖丁、皮寶寶、波克比、波克基古

【寶藍湖畔】
・妙蛙種子、妙蛙草、妙蛙花、喇叭芽、口呆花、大食花、菊草葉、月桂葉、大竺葵、葉伊布
・皮皮、皮可西、胖丁、皮寶寶、寶寶丁、波克比、波克基古、花療環環
遊戲簡介 (by會員 本田圭佑)

Q:每日最多瞓幾多次?
A:每日只會計頭兩次,最多只計八個半鐘,瞓醒第一次會有得捉精靈,每日嘅重置時間係凌晨四點

Q:睡眠類型分嚟有乜用?
A:每次瞓覺都會感應你有無瞓到郁物郁勢,得出嘅結果會影響你瞓醒捉精靈嗰時會遇到乜野精靈

Q:咁多精靈,有無話捉邊隻好啲?
A:精靈有分三大種類,亦都有各自嘅主技,新手建議主要捉樹果型,上面有樹果型精靈推薦,其中速度較高嘅有雷超、火爆獸、大口鱷、大竺葵。

Q:啲精靈又副技又性格,點先知佢勁唔勁?
A:副技同性格每隻精靈唔可以一概而論,建議新手主動po上嚟問下大家意見,呢度無人屌新手問題的,你捉到勁野大家都會替你高興

Q:係唔係捉進化咗嘅精靈好啲?佢地睇落好似勁好多咁
A:精靈每進化一次主技就會升一級同埋持有上限亦都會加五,所以建議捉最初始嗰堆養起

Q:嘩!我遇到色違,用大師球捉佢先!
A:色違嘅精靈用一塊紅白餅就可以即刻捉到,唔需要餵其他高級餅,者時仲未有精靈值得用大師球,唔換住都問題不大

Q:精靈球餅乾唔夠用點算好?
A:0課玩家每日第一睡會有一塊3格嘅餅,月費玩家就4格,無得累積,你唔餵系統就會隨機幫你餵俾是但一隻。但係餵完嘅格數可以累積,所以隻精靈食飽咗都唔駛擔心,下次再遇番就可以繼續捉。但睡眠點數好有限,不論新手定老手都唔建議亂咁捉,除非係重課玩家可以瘋狂課金買餅

Q:鑽石應該用嚟買乜好?
A:0課同月費玩家建議用少量加精靈位,其餘用晒嚟加道具食材位。

Q:點解我次次煮野食都係出拌拌料理?啲食材有咁多種好混亂
A:有食譜去煮指定料理,可以參考上面嘅圖片。初期唔駛強求餐餐煮好野,慢慢儲多啲食材先再煮都未遲,新玩務求每日煮到三餐就夠,因為餵卡比獸亦都可以幫隊伍中嘅精靈回復少量活力

休閒game,唔駛玩得太大壓力
https://www.youtube.com/watch?v=Jl0ObGpuZfc
台灣Pokemon Sleep攻略師 - 柚C老師攻略分享

攻略/資訊/數據網站
https://pokemonsleep.raenonx.cc/zh
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=36685
建議捕捉精靈後可以通過網頁的個體分析,比較精靈在不同等級的總能量/食材率/技能率,越接近100為最強 80-90th為較值得all in

新島適用Pokemon攻略

食譜區

各精靈幫速

各島獲取精靈數所需分數

建議各位搖滾準備定
跳樓
新po留名
水君係咪可以用漁網捉
想問下大家蔥手主要係用邊隻?

雙食,9x3夠用,14x3唔夠用
同埋更新完之後無得凌晨4點食晚餐了
試下出錢搭飛機食
違背…..
係唔係要用魚杆釣上黎先
8843-5648-5876

由第一日開服玩到而家
每日都送靚糖
快啲加我啦
新po問多次 隻野性格減食材仲升唔升好
唔建議
LM
想問吓呢隻喺咪值得all-in, 50lv餵銀種? 🙏🏻
下星期去邊個島
有無分析
去邊都好一定唔好去島3
仲未有靚小火龍
發夢夢到sleep 個睡眠錄音有人聲講嘢,好撚驚
等多幾日
有埋花環數據之後,柚c老師應該會出片分析
我都係 小火龍廿幾都未有隻養落手
新post留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞