大家有咩誘因令你laptop > desktop 或者 desktop > laptop?

83 回覆
1 Like 2 Dislike
Desktop
買左好耐
不停換件
錢限制左你嘅思維,人地2年搵一部,當消耗品
exact7ly
同埋之前nuc直頭有個位俾你扣上個mon背度
不過宜家煙條唔再出
asus就插埋個laptop gpu入去賣到rog版貴一貴
唔知有冇普通版
desktop又重又多線
容易封塵
人大左鐘意laptop
真係對畫質同fps有要求嘅
玩多兩玩都會砌desktop
效能冇得比
Sad but true
以前淨係做功課 間唔中打下機 5千蚊嘅廢laptop夠用
上年開始畫畫就轉咗desktop
desktop平
買部濕鳩mini pc 5000幾都64gb ram 1tb ssd
laptop呢個價得啲垃圾
why not both, advantages of both worlds
打機剪片Desktop
做嘢睇片Laptop
咁即係要數唔關嘅野先計啦
風扇嘈, mon細, 散熱差

其實錢都限制左你嘅思維
人哋生活每個地方都有一部最top嘅desktop年年換當消耗品
仲可以請個工人奴隸隨身帶住部desktop電池同mon出街
駛鬼要laptop嘅流動性
Laptop > desktop 打lol
再desktop > laptop 帶出去返工見客扮pro
mimiforum um780xtx
加個支架晾高部laptop會好啲
散熱都有幫助
返學>laptop >出黎做野屋企房打機>desktop itx >唔打機趴喺床睇片>laptop
其實laptop 同notebook 有冇分別?
記得十幾年前讀大學,大學優惠都係買notebook 多,好少聽人話買laptop
反而呢幾年個個都買laptop,好少見人話買notebook
屋企冇自己房
冇自己房用desktop睇下片都畀人望住晒
有嘅一定砌部desktop
唔係同一樣野黎嫁咩。。。
我都唔知
十幾年前,大學優惠個個都係叫䋢notebook,冇人會叫laptop
其實由幾時開始變左個個都叫laptop?
會唔會一個月清一次塵
正式叫法應該要加埋computer喺後面
notebook computer
不過叫叫下 香港人就簡化左做notebook
無左computer係後面

laptop叫法係外國一直都有
亦有人會叫notebook computer
但唔會就咁叫notebook

只係香港傳下傳下
將notebook簡化變為形容筆記本電腦

但語言既野 同人溝通到最重要
對香港人講叫notebook 反而仲有親切感
對外國人講咪叫laptop
準備走佬
正常屋企用, laptop 都會當desktop 咁駁大mon mouse keyboard
只係無個大機箱

返工一樣。 我一直唔明d 人用個14-17吋 laptop mon 點做野, 睇得好辛苦。

急住做又無大mon 情況先會用laptop 個mon 仔。
駁大mon都只出大mon, 雙mon 都好煩。

係扮開會先會雙mon
玩fps 高手一定係最低畫質, 追高frame rate wor
單機fps 近年少之又少, 2077 果類高畫質都因為太多bug, 太over detail, 唔靚
高fps,有幾多laptop mon有240Hz或以上?
咪又係外置mon
仲要電莖keyboard mouse
咪又係一堆野外置晒
咁用laptop做乜?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞