IT討論區(223) - 404 No Job

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
睇返之前軟件台問點樣bypass whatapp block 個post
再加埋啲人話ai遲啲it冇用 etc...
就知道大部分人未做過mmc 咩都唔識就鳩噏 害死人
我諗兩間都會至少一個月
星期一去曬兩間傾offer
b2b 已confirm有offer但未知package
crypto今日final in之後即刻有消息,星期一應該穩陣有offer
雖然我講到尾都係睇人工先
唔係牙化
咩title
問題唔係寫
係改

如果大system
要點樣搞條db query?
成個schema 啪入去prompt 到
真係大system 有哂metadata/description既話 做RAG

如果Internal host LLM既話就Finetune 仲準啦
試過擺條leetcode問題去chatgpt, 佢嘅答案連compile都fail
不過我寫test case 就多咗用ai
LLM好依靠既係你個Input Dataset
暫時未見倒有類似可以搞Database既dataset或者Training model

你首先要搞咗database query既finetuning先

DDL直出都得啦。。
其實copilot chat依家己經做到scan code base 再gpt 落prompt 直接拎code suggestion。。
Sql 仲簡單。。成個ddl copy and paste 落去copilot chat 再同佢講想點改點做就直出。。
無機會用到等被淘汰
暫時有個做得幾好
vanna.ai
雖然都係train on ddl + 自已俾既sql sample

宜家仲試緊暫時算ok
copilot 同 chatgpt 4都有用
不過都未必係一gen 出嚟就run到
你當b 仔化咗做月薪
即係出手會高d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞