《大唐雙龍傳》原來已經係廿年前既事

296 回覆
322 Like 6 Dislike
宇文化骨
套嘢除咗人名外同原著完全冇關
lin外有lin,用碌鳩抵擋劍尖
咁李世民又真係好難洗白
Sorry,打錯字

如果喺2000年,睇返1980年嘅劇,你會覺得有好大進步 (至少技術上係)
但係喺2024年,睇返2004年嘅劇,你會覺得無乜變化 (至少技術上係)
但玉致之後幾好 由大小姐旅行後變貼地
好似係香港最後一套有外景的古裝劇
食雲吞麵?
果陣勁鍾意傅君婥傅君瑜
其實本書入面龍泉之戀都寫得師妃媗好JFable
塞外之戰加加埋埋都三分一篇幅,TVB可能無咁多budget
強行合一嘅後果就係令到石之軒聽落廢咗好多
係, 原著雖然好多個老婆, 但如果要講女主角就一定係紀嫣然, 電視版竟然將女主角CUT 走左
戀完就反轉豬肚 結果又係要自己修真返歸
結果連秦夢瑤都不如
婠婠為左徐記佢一世鬱鬱而終 連武曌都感嘆
到端木菱下山食完龍鷹魔氣 師得一句叫端好好把握哩個機緣
哩個女人由頭到尾當男人係練功工具咁
反而覺得全本書入面個矛盾寫得好好,到底揀邊樣野都係個人選擇啫
成個塞外篇就係多D講打仗用兵,少D篇幅講打交你咪覺得悶
TVB第一套全實景古裝劇。
秦夢瑤最尾都係離開韓柏
但係亦都有叫韓柏他日對人世已感滿足之時再去搵佢
用黃易後續作品嘅講法 就係邀請佢一齊破碎虛空
師冇為徐奉獻出乜野 只係自己修行 一直叫徐唔好令佢道心被破 又要徐做山門護法 自己有大能力都唔肯除魔衞道
婠婠一路用自己嘅方法後興魔門 到武曌就成功統一 仲靠天魔策同道心種魔+向雨田dlc就破碎到
妓寨就一路到明初秦夢瑤先去到死關 但秦又冇放低到韓柏
唔得⋯不過都明冇乜人可以揀嘅
咁多個裡面林峰做宼仲,楊怡做李秀寧,李于雄做宇文化及算唔錯,其他就麻麻了
睇完書再睇劇,就知點解唔得⋯
套衫幫左佢唔少
李秀寧真係好初戀大小姐feel
唔係超級精緻樣但勁有氣質
應該係楊怡全盛
翁虹同楊枱全套劇最正
真心閏秀公主咁
呢套野重播嘅次數特別少,冇乜機會睇返
係蛇王食支煙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞