劉嘉玲台上讚梁朝偉被狂轟「唔識做人老婆」 網民反應兩極:點頂佢咁多年?

13 回覆
5 Like 0 Dislike
金像獎2024|第42屆香港電影金像獎(The 42nd Hong Kong Film Awards)頒獎禮昨晚(14日)已經圓滿落幕,最佳男主角由梁朝偉憑《金手指》奪得,今次是梁朝偉第六度在金像獎上封影帝,對上一次稱帝已經是2004年憑《2046》。身在德國的梁朝偉以視像形式出現,想不到梁朝偉的表情竟成為網民焦點。

劉嘉偉讚梁朝偉是「好偉大嘅演員」惹爭議

頒獎嘉賓古天樂邀請劉嘉玲上台代老公領獎,劉嘉玲和梁朝偉公然打情罵俏本來相當溫馨,劉嘉玲還大讚梁朝偉是「好偉大嘅演員」:「我覺得一個演員呢佢可能付出100分嘅努力、200分嘅努力,但梁朝偉先生係付出咗500、1000分嘅努力,(唔係,我覺得大家都付出咗好多努力嘅),所以我覺得我哋香港有個咁偉大嘅演員。」對於這番另類愛的宣言,有網民覺劉嘉玲不懂得大月體:「當一啲高調嘅喜事降臨在老公身上,老婆其實係需要低調。」、「梁朝偉點頂佢咁多年?」、「梁朝偉不嬲唔係追求呢啲,枕邊人都唔了解佢,係唔係要檢討下。」

但亦有人覺得劉嘉玲表現沒有問題:「讚自己老公無問題,自己老公一定最好!」、「老公太謙,又唔會講心底說話,老婆出嚟讚幾句,老公好叻都唔得,有咩要檢討?佢兩公婆好互補,冇咩問題!」、「嘉玲姐除咗係佢老婆,仲係佢經理人嚟,經理人都唔幫自己藝人抬橋, 邊個做?」甚至還有人說:「N年前梁媽媽訪問已經話多謝劉嘉玲肯同梁朝偉一齊,因為佢除咗出門拍戲之外,就係匿埋喺房,連廳都唔出,係劉嘉玲先可以叫到佢出門口,唔知人哋點相處嘅花生友就收聲喇!」更有人說:「如果我老公係梁朝偉,點解要謙虛?」
通常呢啲先做到兩公婆
成日要「今晚屌獲佢嚴懲!」
反而極尊重嗰啲冇呢種男女激情
可以讚 但唔需要同其他人比較
咩100分 1000分 講多左
直接講 好多人以為梁係天才演員 演咩似咩
但其實佢係一個好努力嘅演員
佢背後嘅努力好多人係唔會見到
我好慶幸香港影圈出左個梁朝偉
咁樣已經好得體
卡卡前妻要離婚

有火花 互補不足先會更容易長久
白禮頓有3000分添
因為佢除咗出門拍戲之外,就係匿埋喺房,連廳都唔出

偉仔原來隱青黎
專登出去餵鴿
係梁既角度佢好支持個老公 有咩問題你話屌柒佢就話頂佢唔順姐
聽佢兩個講野聽得出係一對感情好好既夫妻
多左
管埋人地識唔識做人老婆
見到佢地琴晚個互動真心幾sweet
當一啲高調嘅喜事降臨在老公身上,老婆其實係需要低調。

弱智?攞獎唔高調幾時先高調?
中國人係呢啲性格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞