【唔講器材】一齊分享下心得,經驗,技巧

23 回覆
8 Like 11 Dislike
假設我要影個市景,有啲位我會先考察一下,影下啲相,睇下app會唔會幾時(日期同時間)會有機會有理想既光射向主體或想影個景色,有時甚至要太陽同月亮位置(哩個可能一年得幾日會啱位,仲要咁啱冇雲或霧遮住)。跟住返去用excel做晒記錄,mark低影邊樣嘢,由邊度影過去,企位企邊,用咩焦段,有咩要留意等等。

影市影有時都要好有耐性同運氣,除咗天氣同光線之外,有時有要睇下路人同車輛既位置分佈,點樣令到張相平衡又唔會遮咗主體既整體結構,更加唔會搶咗主體既目光,其實真係唔容易。
仲有,市景有時掛住望下啲路人同車輛位置,有機會會不自覺俾佢哋引導咗影響咗你原本構圖個位置,我諗好少人影市景唔係慢快門會用腳架。

同埋,撳多幾張,有啲比較顯眼既路人,可能係引導線或者光位上面,但可能個姿勢怪怪地,或你catch佢步行個動作,但有時咁啱行到兩隻腳重疊或分得唔夠開,咁影多幾張都可以揀下。
炮友的日本行相片分享
https://lih.kg/3536058

7頭炮張張相抄trip.com學人講心得
DLLM
冇人傾?咁大家都係做返器材撚算
冇圖講乜
真係花精神花時間嘅我唔up上嚟啦,陣間俾人起底又俾國安拉多個
睇到有張poster or相or 廣告
停一停低, 諗下佢點樣打燈, 用咩焦距
同埋想影咩就影咩

應該唔係太多人做咁詳細筆記,起碼我末試過。少數高汁PO
哩個都係好嘅方法,但你唔知個答案
你呢個方法係好好
但一般群眾只係求速成
例如以前日出同行個gp出左張靚相
影果個人其實可能探左成年先搵到完美角度時機
但你之後兩星期都會見到個個出張一樣既相
見到咁,就唔會再願意做分享
都冇計,你一share出嚟就預咗,有人抄代表影得好。
的確,如果想影啲同人唔同既角度,真係要自己去探索下,除非運氣好好,唔係影返幾次睇下有啲咩不足,有冇嘢係可以加上去或減去。
經典連官方都講

點打法?

三釘三燈兩板兩大黒布

果塊係6x6 白布,拍片唔用細box..
你講得啱
點打法?

好少人講打燈,有咩地方睇多d?

新手想明白光,有冇作品,影集,油畫推介?
平時有睇500px, Flickr
起碼要知inverse square law,唔同modifiers嘅作用,3 point light,之後再不停試。

btw,其實唔係咁易試,你開碼要有兩三支燈,仲要有唔同modifiers,仲要有咁大地方。其實,去到哩度可能已經係燒咗好多錢或本身份工就靠影相搵食
其實屋企part time做headshot,其他全身唔做有冇可能回本,睇緊唔同方法搵食. stock photo香港唔係太多人討論
睇得透張相點打就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞