NVIDIA GeForce RTX 4090熔毀不曾間斷,國外維修商每月處理約200張

40 回覆
1 Like 0 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=NgJgoIWP9fA
NVIDIA GeForce RTX 4090 顯示卡的 12VHPWR 電源接頭因容易接觸不良,造成高功耗下造成熔毀的情況,直至今日此問題似乎還是沒有獲得改善,國外有維修商甚至端出一整盒滿滿的報廢接頭,稱一個月處理了約 200 張燒毀的顯卡。

電腦維修商 @NorthridgeFix 在近期的 YouTube 頻道上談論有關 NVIDIA RTX 4090 的電源接頭,以及配件廠商 CableMod 所推出的 90 度轉接套件,後者已經在面對大量燒毀災情後全面下架該產品,並對購買的消費者、遭遇顯卡損壞的苦主進行賠償。
@NorthridgeFix 認為 CableMod 的產品理念很好,但遺憾遇到 12VHPWR 這個設計差勁的方案。如今新版的 RTX 4090 的透過將插座內部電力信號的引腳縮短,確保用戶必須將線材牢牢插入到最底,才能讓顯卡向電源供應要求額外的高功耗電力。

然而目前這樣的改動成效似乎很有限,因為 @NorthridgeFix 依然還是有修不完的 RTX 4090,在影片中,對方甚至直接端出一整盒滿滿的損壞接頭,表示一個月可以處理差不多 200 件電源插槽熔毀的案例。

店家也親自示範如何維修損壞的顯示卡接頭,相較於顯卡的記憶體或核心晶片損壞,替換電源接頭相對來說不算是太複雜的工程,大約 10 多分鐘就能完成,可是如果每月要處理 200 多個,那就是另外一個故事了。

雖然不確定 @NorthridgeFix 處理的顯卡版本為新版還是舊版,但 RTX 4090 的在高功耗下的存在不確定風險是不爭的事實,目前建議的做法是盡可能只使用顯卡或電源供應器所提供的原廠線材,安裝時要再三確認線材有插入接頭最深處,且在裝入機殼中的過程要避免去彎折連接的部分。
https://www.4gamers.com.tw/news/detail/63969/gpu-repair-shop-faced-with-over-200-burned-nvidia-4090-per-month
反正買唔到

香港又贏
未曾擁有‧就不會壞
4090D
都唔知有幾多係因為cablemod 累事
香港都買唔到,唔會有事既
買左年幾仲未燒
明顯設計問題
改用 13A 英規插頭啦,好心
香港買到水貨整完都返唔到黎
入咗禁運list
真係 咁食電 自己獨立供電啦
本身用緊水貨4090 早兩日見二手仲咁好價就賣左 廢事瀨野
換4080 super用住先等50系
4080S已經封頂性能5080或以上你要出國買

我都等緊5090,為咗VR需要
4090d先係頂封
之前有條撚樣仲死撐因為用家唔插實
4090換4090D感覺有啲on9
睇下5080有冇得係香港買算
如今新版的 RTX 4090 的透過將插座內部電力信號的引腳縮短,確保用戶必須將線材牢牢插入到最底

其實係咪要配合新線 12V-2X6 C 用?
唔需要
隻牛果邊插唔實/鬆, 張卡插實左, 咁都唔燒?
根本呢個設計唔係攞嚟過啲咁大嘅電流啲人又成日插唔好
好心佢另外自己設計過個socket啦
其實POM或者其他耐熱樹脂講緊150度都無問題,
唔知佢地家陣係咪仲用緊ABS
其實換個材料就已經無咁容易溶,
冇機會,你都係出國買張5090返嚟攻頂
佢唔會認係自己問題
認左就要回收大搞
只會怪你地插得唔好
依家問題係個針腳細,接觸面積容易唔夠大攪到接觸電阻大而過熱
真係燒起上黎150度都係遠遠唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞