東方海外:海洋聯盟部分航線不再停香港

183 回覆
202 Like 5 Dislike
咁係海洋聯盟悲觀
我睇到既係香港又多左位
成功解決土地問題
物流唔係香港6大基業嚟咩 咁快收咗皮? 同23條一定冇關啦! 特首同鄧sir話過咗23條會對香港更好㗎
冇人排隊梗係效率高
又贏一次
部分航線不再停泊香港在內的港口,但仍視香港具有國際航運中心的優勢及吸引力

咁撚多人一邊吹奏香港,一邊就縮或者搶你生意

東方海外認為,香港擁有多個優勢,包括碼頭效率高、地理位置優越、法律體系完善及稅務吸引等,並指香港具有國際航運中心、國際金融中心的優勢和吸引力,以及高效率的政府服務作支援,同時亦留意到香港政府有意推進綠色智慧港口建設,研究提供綠色燃料加注,與全球綠色航運目標一致。

吹奏得幾好聽
蠃到麻木
香港海運前途渺茫
講一套做一套咁都唔識
唔停香港但停鹽田 冇咩值得開心
之前自由亞洲電台都係講同一樣野 政府出左新聞稿反駁
而家要唔要出多份
點解國家要放棄香港
咁即係部份航線繼續停啦
好野,仲
有生意做
同被囡飛一樣派好人卡
神預言
強烈抗議
其實ocean alliance 好似17年之前都有,我記得14年都巳經有呢個term

https://www.flexport.com/blog/ocean-alliances-everything-you-need-to-know/
呢度話ocean 係亞洲去歐洲同亞洲去北美最大貨運量既
基本法腐乳腥港為國際航運中心,唔輪到什麼聯盟說三道四
個碼頭終於可以轉型起樓解決房屋問題
楚人失弓 楚人得之
啲船去香港定係去鹽田港都係一樣啫
央企都唔睇好香港
運輸及物流局今日(5日)稱,自由亞洲電台就香港國際航運中心地位正在急劇退化中的無理評論是毫無事實基礎、無中生有。對於此等捏造事實的肆意批評攻擊,絕對不能接受。
入黎就係睇呢張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞