世界係一個大型毒癮現場再係咁落去會變成點?

28 回覆
44 Like 13 Dislike
大人細路都係追求即時滿足
無意識去碌story ,
睇reel 享受碎片化嘅娛樂同刺激
無法接受長少少嘅影片文章
不斷刺激短期獎勵系統,
滿足呢種對即時滿足感嘅癮,釋放多巴胺
最諷刺係啲獨醒L KOL YouTubers 會用條15秒reel 同你講咁樣唔健康
要追求delayed gratification, meditation
好好奇再係咁落去 世界會唔會有一個turning point
足夠多嘅人會覺得沈迷即時娛樂is not that cool 所以會有退潮 - 可能性好似不大?
畢竟外在演算法同埋個人倚賴性只會互相效力,
令人更加難擺脫習慣+成為咗社會習性
而家啲小朋友attention span 咁短、大個又會變成點?
又係啲傻鳩獨醒撚以為自己睇通世事
點解你唔接受世界已變變咗?
仲懷念舊時慢慢閱讀

原來你就係細個唔想變成果個頑固守舊嘅成人
流行電視既年代,就有人話,唔好沉迷電視,會俾電視禍害
流行電腦既年代,就有人話,唔好沉迷電腦,會俾電腦禍害
流行手機既年代,就有人話,唔好沉迷手機,會俾手機禍害
以上既野已經俾世人完全接受哂,
咁就又有新野,
唔好沉迷短片,會俾短片禍害

重重復復,人類就係咁
以前冇科技
唔做野果班 咪又係個個係波場
係波樓雀樓
世界上總係要有呢啲廢人
我哋人腦嘅設計係咁
沉迷最快最容易獲得滿足感嘅野
陰謀撚表示呢一切都係有錢佬陰謀,得窮撚先追求即時滿足,現實識得啲有錢佬同真中產及其下一代絕大多數重保持緊閱讀習慣,最後窮人同其後代越黎越蠢,世世代代做奴隸,精英階層地位則越發穩固
Definitely not a Luddite
正正係因為自己都沉迷其中
享受科技帶嚟嘅各種便利
但又覺得成件事唔會向好好嘅方面發展
好奇再咁樣落去 我哋係塑造緊一個點樣嘅世界同後代
集思廣益一下
就係因為陰謀論係一種信仰 只要夠多人相信
咩故事就可以成為事實同埋驅動力,
呢種theory 有冇可能激發一種新反抗思潮?
其實可以再推遠啲,睇咗本書,講起人類原始天性就係鍾意即時滿足,因為hunter gatherer 時代
今日唔知聽日事,隨時會餓死
最好就係即時能果腹 滿足到當前生存需要
所以我哋嘅基因絕對係追求即時滿足感同冇耐性~
快讀係咪讀哂全部先
大佬
5分鐘跳睇一套兩小時名片
真係進步嚟?
上面個reply就反映到速食文化
睇左人哋份閱讀報告,又係咪知道曬本書嘅精髓呢?
其實刪節版/精讀版嘅書已經夠垃圾 幾分鐘嘅片真係連用垃圾嚟形容都係過譽
所以廢果個係我
是但啦
人類歷史不過十幾萬年
冚球鏟都只係宇宙少咁粒塵
自取滅亡證明人類嘅上限係得咁多
都有唔少窮人有閱讀習慣,講真階級躍遷本身就好難,人哋家族努力咗兩世人,一個窮撚已經難以超越,相反諗,如果輕輕鬆鬆白手興家,對唔對得住人哋用咗一世人努力得嚟嘅成果

而好多人發家致富都係呃個本返嚟,果到可能呃咗好多個窮人一生血汗,淨係果到都難追啦
舊酒新瓶,歷史是一面鏡
睇完大家嘅回應思考咗一陣
其實的確係各個年代都會有佢嘅好壞
亦都唔需要覺得要點樣改變社會要「戒毒」
一個鐘嘅交響曲,幾個鐘嘅歌劇同埋電影,
我哋可能嫌長 但對以前嚟講係正常
歷史上 所有都係相對

冇咩好執著 因為從來大眾唔會抱住改變社會世界嘅信念去過每一日
而係我哋各人選擇嘅過活方式 自然會形塑社會同年代
不過如果負面影響太多時 我相信係會有調節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞