想quit u

53 回覆
7 Like 13 Dislike
business analytics 個d
quit
你可以揀主動quit同被動quit
被人踢出校未?未就繼續讀
好多年前我同你情況一樣,又係b3, 當時派到 poly hd civil
又係同一個心態,有得讀就讀住先,點知上到去完全跟唔到,第一個sem gpa得 2.3, 第二個sem 就 quit u

不過我就好彩,過多年幾就有綠卡去美國讀cc, 然後係Berkeley ME 1st hon畢業
$$$$$
終於有個正常人
連登最active回po果班
大部份都淨係識得踩人嚟拎優越感
話知你讀咩
畀你係hku讀神科佢哋都會揾位入你
你留意吓
個回po風向永遠同正負皮風向相反
正常少少嘅人都唔會特登入求助po踩樓豬

我現實就識兩個ive仔(入唔返八大)
日日係度圍爐話班大學生廢
又係對住啲毒毒勁搶口
一對住啲女/大粒就口震震

你問果班人拎意見
佢哋除咗踩你再點條黑路你行就乜都唔識
一路笑鳩你讀唔掂
但現實隨時自己連八大都入唔到

無論jupas定係asso non jupas
都經歷過一番競爭
asso都有人入完八大再1st hon走
唔好因為想輕鬆啲走
你會後悔
你要諗嘅
應該係你條路想點行
如果唔係好有決心想讀某啲科
rejupas同asso都唔會比你依家輕鬆
除非你真係有某啲嘢想讀
而且好專 好難master轉
咁先有得諗(就咁睇你講都唔似有)
否則你依家已經係最舒服果條路上面
畀啲心機,加油

除咗學費
兩年時間夠你轉兩次工
人工講緊差咗30-50%
工作經驗比起你咩成績有用
再講啲prof其實都唔係咁想肥人
又要寫report
你努力少少唔好畀人覺得你hea鳩
多數都會網開一面
Business Decision analytics
不如你問下自己有冇走哂啲堂先
真on9
入 ive 助你爆4,保證你 distinction grad
入 cee 更稱心
試下有冇得申請轉majorim幾易讀 應該可以輕鬆grad
同意
依家真係好 嗰陣時廿頭食唔中weighting 入唔到依科
18分入唔到八大
hd叫咩quit u
唔好忍啦, quit u 出嚟做勿當奴啦,幾有前途的,又可進修學位
ive入u神科cee 成個hd冇考試 交齊功課輕鬆畢業

hku cu ust city poly offer任揀
唔係問邊間大學收你 係問你想讀邊間大學
冇心讀唔好讀
利申:老鬼
city cs唔難
lm
諗住出黎做咩
唔係讀shitty ,有幾個同學quit 咗
但佢地完咗yr1就即刻quit
你yr2 quit 可能有啲遲,但都好過夾硬捱落去
尤其如果讀唔黎,又唔想做嗰行嘅話

Asso 就唔好啦
搵定學校counselling,個個sem都叫佢幫手同prof求情應該都會grad到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞