【#昔日回憶】《開心鬼》咁就40年

6 回覆
1 Like 2 Dislike

記得之前寫過陳冠希响千禧年後同COOKIES合拍咗套《九個女仔一隻鬼》,條橋就係沿用黃百鳴《開心鬼》開心少女組嘅模式。早兩日睇返報道,唔經唔覺原來《開心鬼》電影上映已經係四十年前嘅事。

《開心鬼》係1984年上映、由新藝城出品嘅電影,故事係講一個因失意於科舉嘅考生朱錦春(黃百鳴飾)上吊自殺,响百幾年後幾名中學女生林菁菁(羅明珠飾)、林小花(李麗珍飾)同顏如玉(林珊珊飾)响古廟附近露營時,林菁菁帶走朱錦春上吊個條繩,結果呢隻鬼就跟咗佢哋返宿舍。而响呢隻鬼同佢哋一齊生活過程中,不知不覺令佢哋人生出現咗好多變化,最後朱錦春受佢哋三個感化,釋懷之後投胎做人。

今時今日睇《開心鬼》劇情就一定覺得老土,但响四十年前其實就應該相當有個性同特色。由於《開心鬼》大收,於是黃百鳴就食住個勢開拍《開心鬼》系列同發展開心少女組,加入袁潔瑩同傅明憲等人。不過,《開心鬼》劇本原創就唔係黃百鳴本人,而係馬偉豪响校際舞台劇比賽中得獎劇本《朱秀才》改篇而成,黃百鳴慧眼買咗個版權。
據講《開心鬼》係改編自中學話劇學會嘅原創劇本,叫《朱秀才》。
源於我以前就讀嘅中學(葵興興盛路某佛教中學)。
唔駛據講,根本就係
個劇本係讀緊書嘅馬偉豪寫嘅(後來導演百分百感覺,新紮師妹等等)
所以我當時就讀嘅“佛教善德英文中學”,喺上世紀80年代,
出咗一位“後來成為知名香港電影導演”嘅優秀校友。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞