養英短既你隻貓幾重?

37 回覆
24 Like 3 Dislike
我果隻6.1kg
醫生話佢過重要至少要減到落5.1kg
但我上網睇寫成年藍貓7.7至15.4磅
咁都係13磅半左右
上網睇人地d藍貓隻隻都咁巨形
未見過有瘦

Fit啦 個d係過度肥
要佢減2.2磅慘過劏左佢
問題佢真係過重咩
我覺得佢大隻
但又唔覺佢肥
5kg差唔多
年紀越大,越難減。每餐比小dd就慢慢減到
3歲,16磅
醫生權威啲定online sources 權威啲
邊個啱聽信邊個
你嗰隻仔定女?

They are slow to mature in comparison with most cat breeds, reaching full physical development at approximately three years of age. Unusually among domestic cats, they are a noticeably sexually dimorphic breed, with males averaging 9–17 lb (4.1–7.7 kg) and females 7–12 lb (3.2–5.4 kg).
8-8.5kg 上落
我隻仔一歲
得4.3kg
全盛時期係9kg 食乾糧
轉生肉糧keep 7kg
啲醫生成日用唐貓標準去衡均貓有無超重
但啲品種貓鬼佬黎,緊係大隻啲

如果你隻貓摸落全肥肉就一定超重
但摸落均秤有肥又有肌肉感係正常
唔好信網上D人9up
隻貓肥唔肥唔係淨係睇佢幾重,要睇埋佢年紀,骨架同埋仔定女
3歲半 4.6kg 算唔算正常
4歲女
有冇相睇下
好肥美
我都係咁諗
但好似樓上有人咁講又冇理由質疑醫生
上網查磅數同ig睇咁多隻藍貓隻隻都咁巨形所以上黎問下
廢事自爆 食開依隻牌子乾/濕糧

唔知有無關係
藍貓 5.6kg左右
銀影細隻 4.3kg左右
9kg好癲
正常range 4kg-7.7kg, for male
8個月 4.5kg
算唔算肥
我貓本身都係食呢隻嘅雞肉味所以9kg
呢隻糧係唔錯,不過我貓太大食
乾糧長期食大量食都係怕腎易出問題
所以慢慢轉左全濕食

然後諗諗吓食罐頭又好似有防腐劑
然之後就變咗食鮮食,即係餐餐自己煮

後尾又見到生肉嘅營養原汁原味啲
所以就變左自己整生肉糧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞