晉朝統一咗三國後,中原人生活係咪都冇好過,仲衰咗?

55 回覆
9 Like 4 Dislike
晉朝成立冇耐就有八王之亂同五胡亂華
從來統一=美好
都係呢二千年既謊言由始至終統一都係詛咒黎
都係當權呃呃氹氹民眾既方法
講到大一統和平幾重要

查實大一統換來更多壓迫同不公
欺壓小數周邊民族
資源再集中所謂漢人身上
唔怪得五胡堀起
而家香港都好似晉朝,大家都唔講政治,清談玄學
唔係好合理
如果話大一統換來更多壓迫不公
但我唔覺得歷史上割據嘅時期會特別公平舒服
古時食五石散
今日隊草
歷史上嘅嘢冇絕對
本身一個國家都有人多人少、身份高低
古代將種族身份再放大100倍
而大一統係將呢個遊戲再放大
你望下咁多年黎d「種族階級」
你漢人當道睇唔起d色目人
人地元朝又當漢人係狗
全部都係殖民所為
好牽強
首先我唔明點解「壓迫不公」係以個別民族待遇嚟衡量
再者係咪大一統都同呢個point無乜關係
好多因素,大一統係咪其中一個因素?
係,但影響相對上好細

大一統/唔係大一統
壓迫外族/唔壓迫外族
總共四個組合都會搵到例子
唔係你片面咁抽出嚟講就得

你嘅例子,元朝當漢人係狗
但元朝前嘅金國唔係大一統政權
一樣當漢人係狗

戰國秦趙唔係大一統
兩國嘅地好多都係係外族度搶返嚟

統一嘅漢內徙烏桓
割據嘅曹魏打烏桓
統一嘅晉俾外族恰返轉頭

唐代大一統強,算係開放嘅政權接納外族
宋代大一統弱,同遼國相處以細佬自居

總括而言,我實在睇唔到有咩直接關係
有好多人個邏輯係推返轉頭
今日中共係大一統(唔計台灣)
中共仆街,所以大一統係仆街
最好今日中國拆到散哂就惡唔出樣
但呢個邏輯係錯嘅
就算分裂唔統一
都有北韓呢啲濕鳩國家
同一個國家好唔好根本關係不大
無話要絕對
但呢個論點係點得出嚟
起碼要睇到「相對上」割據時期係比大一統時期少啲壓迫同公平啲?
之後都有大唐大明盛世
元朝一pet屎,隋朝好快玩完
某程度上,係因為西晉統一之後,又玩返分封制,實際效果就係將個國家分裂返
印象中好似凡係每個朝代有分封
都必然會內亂
明朝都係分封哂比姓朱,比朱棣奪位之後先穩定
你咁講, 即係劉備諸葛亮都係呃呃氹氹?
擺到明條友貪口爽
日日開埋d廢post都知咩料
你講咁多實質野叫佢點搭咀
統一長遠會將資源集中係一小部分人身上
唔係點解最後每個朝代都會分裂就係因為利益分唔清同不均
但分裂得長久人與人之間就會多紛爭同戰爭引致民不聊生
但小圈子與小圈子互相競爭結果反而個社會發展會百花齊放
所以其實無絕對答案 分同合都有佢優點同缺點 都係睇你觀點與角度
但你又吹佢唔漲
雖然正負評唔代表啲咩
但只要掌握左流量密碼
講廢嘢都一致正評
條友咪同之前話曹操殺楊修係因為儒家思想一樣9up
總之連登一野屌哂中國幾千年所有野就有正評
師兄我認真答你
大一統係必然會將更多民族納入一個政權入面
當考慮資源分配時
人同地方都會牽涉入資源分配嘅爭奪
當然如果有一個好嘅系統制度分配
例如有三權分立好好保障所有人嘅利益,無分種族身份就可以

但個事實係點?
一個政權要管治更大嘅版圖,本身入面有咁多民族,你為咗管治,呢啲modern state governance要有效,係咪需要統一好多嘢呀?普通話係咪一個好好嘅例子呀

當一個大一統國家,有dominated就有sub ordinated啦,語言、文化、政治霸權係咪會存在呀?

由2000年前秦始皇度一文字度量衡,就已經話你聽dominated有幾恐怖啦

呢啲係咪統治後直接壓迫少數民族、非主流嘅文化身份等等呀

你解決到呢個政治現實先啦屌你老母
你覆咗我上面段字先啦屌你老母
雖然你打一大段字,又屌我老母
不過你未明白我講緊乜
你個邏輯係錯嘅
先有結論,再推返轉頭
簡單講個比喻
如果我話「做運動會受傷,所以唔好做運動」
運動會令身體郁多咗,必然會增加身體嘅負荷
但做運動可唔可以唔受傷?可以
唔做運動會唔會都有機會受傷?會

你用三權分立做例子
但英國殖民全球嘅時期,英國係三權分立
美國立國都有哂憲法,北美洲有唔少都係打返嚟

秦始皇統一度量衡恐怖?
七國唔係大一統國家right?
七國都係由春秋時代兼併小國留低嘅
每個國家「統一」左幾多小國?
秦國大一統,統一度量衡就恐怖
楚國唔係大一統,吳國越國滅國要跟楚制,恐唔恐怖?
你講問題係出自大一統咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞