洗完鼻之後個世界清新左⋯⋯

147 回覆
191 Like 6 Dislike
好似沖涼咁 純粹做清潔 無藥性
我係前者

慢性單純性鼻炎:鼻塞呈間歇性或交替性,一般在白天、活動後鼻塞減輕或消失;夜間、靜坐過久、疲勞、遇寒冷時鼻塞加重。側躺時,上側鼻腔通氣良好,下側鼻腔阻塞。鼻涕多為黏液性。檢查見鼻黏膜充血腫脹,以下鼻甲為主,表面光滑,觸之有彈性,以探針壓之可使黏膜凹陷,移去探針後凹陷處可很快平復。對血管收縮劑反應敏感。

肥厚性鼻炎:鼻塞為持續性,鼻音較重,嗅覺減退明顯,鼻涕量少而黏,不易擤出。檢查可見鼻腔黏膜呈暗紅色或蒼白,鼻甲增生肥大,表現高低不平,呈結節樣或桑葚樣,觸之彈性差,以探針壓之不易凹陷,移去探針後凹陷不易很快平復。對血管收縮劑反應不敏感。此病的治療原則為根除原因,恢復鼻腔通氣功能,清除分泌物。
原來通靈係咁解
明晒
而家先發現洗鼻係咁
鼻敏感幾年,每日打朝早乞嗤流鼻水勁辛苦
到下午又冇事,但只有一邊鼻係通嘅
放工即刻買支試下
neilmed或者flo係咪一樣?
有冇500ml size嘅樽?
LM
有幾年洗鼻經驗,感冒嗰陣唔洗鼻嘅話會有鼻涕倒流到上呼吸道,會感染同埋狂咳到完全瞓唔到覺。(個人情況其他人未必係咁)
晌屋企會用量杯加冷熱水配啱水溫。
洗鼻要舒服,水溫(人體體溫)同鹽嘅濃度(0.9%)都係重點。鹽水太濃太淡都會因為滲透壓現象令鼻腔內唔舒服(雖然濃鹽水可能有一定殺菌作用)。
on9鼻黏膜點會關肺炎事
最多只會細菌入血
想飲聽落似生可樂啲fd
試過唔記得溝左一包鹽落去,溝第二包鹽落去
個感覺好難頂
唔痛
鼻塞
有冇人用過松本清有賣果隻洗鼻樽(藍色綠色)
卡連清潔液
見好似唔少日本人買
我都係咁洗左邊鼻右邊會出番水
洗右邊鼻左邊唔會出水
要等勁耐先係口到一野爆出黎

但唔係好明
右邊洗去左邊同左邊洗去右邊唔係應該一樣架咩
半年前買咗部洗鼻機
KEEP住日日用咗排
鼻敏感真係冇再發作

不過其實樓上個D應該夠晒做
呢隻貴咗D
今日試用完洗鼻海水噴霧
一直打乞痴同鼻水直流到依家
痴線!
做咗幾廿年人而家先知有呢樣嘢
多謝分享
點洗法?
洗嚟有咩用?
傷風感冒臨訓前洗鼻沖曬啲鼻涕出嚟勁舒服
平時呻唔到既鼻涕都可以沖到出嚟
留定名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞