[多圖] 部分GTA 6建築物 會唔會咁樣整?

42 回覆
156 Like 4 Dislike
上集講完呢個 無咩效率既迷官生成器.

[多圖] 點解Windows 3D迷宮 係一定會搵到終點.
https://lih.kg/3646877

今次分享下 點樣隨機生成建築物
GTA雖然地圖大 但有好多"假"既建築物 無得access.
今次會好簡單介紹一下Wave Function Collapse.
有興趣可以Google下.

首先問大家一個問題, 建築物係咪隨機就合理?
一個聖地卡粒OK招牌 會唔會放係呢個位?

可想而知 有一D限制.

最簡單表達就係數獨.
每一格可以係1-9. 數獨比左一D限制你.
row同column數字唔能夠重覆,

你會係你"直覺" 最容易果格開始.

咁你就會慢慢填數字啦.
值到解答到為止.

建築物一樣. 我準備好要既parts 好似數字(1-9)

開始填數字. 而且不停check佢係咪符合"限制"
好似薛丁格貓咁 我一日唔睇佢 一日都唔知下一件parts係邊舊.
牆身 下一舊係隨機 但一定唔會係天花版既parts.

當然 我填第一個數字 既位置可以唔一樣.
做到隨機生成建築物.

而且數獨 個版圖有大有細.
細既又得.

你會話, 仲有terrain/landscape/道路.
其實都有辦法處理既. 但今個post 差唔多, 下次再講.
神人
巴打你是有料的
支持你繼續分享多啲
加油
lm
Procedural generate 大廈係咪難好多
你整好晒出黎比連登駁咀仔批評批鬥就得.....比意見?你癲架?
多謝支持. 大把貨賣.
有料到
已追蹤
用數獨解犀利 深入淺出
樓主啲post係正
但係入到去無乜野都唔得, 係咪會講埋點整NPC 傢俱
睇情況.

有pattern既大廈
難度唔會太大.
但自由度愈大
成個系統複雜性就愈高.

咁我不如搵個設計師整.
幾有趣留名學嘢
留名學嘢
多謝支持.
加油
好. 我講埋傢俱既擺位.

都係有隨機性 而且要守規則.

我假設左"傢俱"只會放係 地面同天台.
所以簷篷頂同牆身 係唔會有傢俱.

以地面為例, 散落"可能"擺放既位置. (藍色點所示)
之後隨機進行擺放.

擺放後 檢查係咪有一個有效既位置.
例如: 傢俱之間 唔可以堆疊/重疊.
唔可以 放傢俱係出入口/樓梯位置.

如果無效 就delete左佢.
期待樓主整個香港地圖 GTA ..
unreal 5 唔係有啦咩
不過內籠應該無 係成個block咁整
unreal 5以我所知 有幾隻.
舊果隻係procedural mesh定唔知咩.
仲有個新既Procedural Content Generation (PCG).
應該大約都做得到.
但flexibility/customization應該會差D.
因為唔係由較底層玩起.
matrix果個demo佢都係用houdini
gen城市同大廈.
Logic係houdini寫. 跟著用houdini engine射入去unreal.
再map返佢d building model.
淨係識整人留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞