前兒童組合Cream成軍20周年激罕合體 李蘊孖兩隊友開Live女大十八變

58 回覆
10 Like 72 Dislike
現年32歲的前香港兒童組合Cream成員李蘊(Renee)早於2004年以12歲之齡出道,2015年嫁內地圈外男友羅章冠後移居廣州,先後為丈夫誕下一女一子。李蘊婚後過着少奶奶生活,閒時亦會在社交網分享湊仔日常,適逢今年是Cream成軍20周年,她周四(11日)晚就激罕約昔日兩位隊友盧嘉寶(Carpo)和陳曉彤(Hilda)於IG開直播慶祝,令粉絲大感驚喜!

現已「三字頭」的盧嘉寶Carpo和陳曉彤Hilda,早年分別移民加拿大和愛爾蘭,昨晚兩人聯同李蘊一起開Live,三女齊聲說:「大家好,我哋係Cream!」勾起不少網民回憶,不過她們卻大感尷尬。談到昔日出道難忘事,陳曉彤Hilda說:「之前幫許冠傑做咁多場演唱會嘉賓,幾乎每日放學就去紅館,真係好難忘。」盧嘉寶Carpo表示,最記得在梅艷芳紀念騷獻唱《夢伴》,當時三人還找已故藝人沈殿霞(肥姐)、劉德華、Twins及S.H.E等合照,李蘊則謂:「有次去內地一個頒獎禮,我哋玩捉迷藏,一下子拍埋廁所門夾爆咗我隻手指,之後仲要上台打鼓。」

盧嘉寶Carpo移民加拿大

被問到解散原因?她們表示好複雜亦很多原因,主要是發展方向不同,況且出過專輯又開過演唱會,也覺得是時候轉換方向,李蘊說:「如果唔解散,佢哋讀書就冇咁叻啦,專注讀書先咁有成就,所以讀書好重要!」直播中,身在外地的31歲盧嘉寶Carpo和30歲陳曉彤Hilda又分享近況,前者透露在加拿大生活穩定,偶爾親親大自然,亦有繼續創作歌曲:「呢個係我永遠興趣走唔甩,所以得閒做下音樂,娛己為主。」

陳曉彤Hilda成兩孩之母

至於陳曉彤Hilda在Cream解散後到愛爾蘭讀音樂,並取得科克音樂學院一等榮譽學位,婚後育有一子一女,她說:「我啱啱生完細仔四個月,而家都係主要做音樂學校啲嘢,唔係咩咁大件事,唔係大家諗到咁叻。」對於網友追問感情狀況,盧嘉寶Carpo說:「(有)着落咗好耐喇!」

現年32歲的前香港兒童組合Cream成員李蘊(Renee)

李芯駖(37)
Who ar
hilda嚴重走樣
30咋喎⋯⋯
明明佢以前好qq最細個
係咪學鬼妹曬太陽曬到老化
16歲嘅李蘊靚啲
30?50?
Carpo
我覺得3個都冇乜走樣全部都認得,Hilda嗰陣時都唔係靚,只係有另一個墊底
得李蘊靚
其餘兩個好樣衰
其餘兩個有冇人記得
出水芙蓉
原來有人記得另外兩個樣同名
叔叔對啲妹妹係有印象啲嘅
Cream 《Super Super Fans》歌詞 (2004年)

Carpo: 愛上宋承憲仍然喜歡朱孝天
鍾意李燦森都撐李雲迪就至IN
敬仰蔡健雅同埋欣賞孫燕姿
不過要陳冠希的臉成日在眼前

Renee: 每天 有太多新秀要出線
去到邊 有唱片廣告會相見

合: 為接近偶像正面和背面會預備搭火箭
(We Are Super Super Fans)

合: 搖旗係我最先 排陣係我最前
我善變 與你合作Boy'z嗌完嗌E-Kids
搖旗係我最先 排陣係我最前
我未變 趁我仲細 可以自由 無需收斂

Hilda: 我會企成晚唯求簽名的照片
不理去到邊一聽到名字就發癲
撐到偶像要年年頒獎都領先
不怕有投票的表格成疊亦照填

Renee: 每天 看信和指數再改變
要見Twins 再要迫不會覺討厭

合: 為發掘偶像最近情報又會捕實唱片店
(We Are Super Super Fans)

合: 搖旗係我最先 排陣係我最前
我善變 與你合作Boy'z嗌完嗌E-Kids
搖旗係我最先 排陣係我最前
我未變 趁我仲細 可以隨意 跳高跳低
去到邊 都要有人氣
讓我又 繼續繼續
和友伴 繼續開Party
越嗌越快越嗌越嘈
由得我鍾意
正常只記得李蘊
廿年前大把高登仔J緊佢地
盧嘉寶細個勁樣衰
估唔到大個都係食洋腸
D鬼佬真係勁德無量
淨係記得壹本便利
20年前都未出世
李蘊? 疑似離咗婚啦,佢老公個ig成日單單打打佢,叫自己一支公要努力帶大啲細路咁
左下角果個有d似鄭中基扮女人
公道講句,一般鬼佬鍾意嘅亞洲樣都係香港人睇唔上眼嘅樣
老公ig係咩
當年聽過
我竟然仲記得點唱
哇...其他兩個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞